Теодосий в джемсешън с полски виртуози

Гжех Пьотровски на саксофона, Теодосий Спасов и Себастиан Випих на баса направиха страхотен джемсешън

Теодосий в джемсешън с полски виртуози | StandartNews.com

Българо-полска етно джаз еуфория завладя меломаните в зала "България" в понеделник вечер. Концертът на виртуозите и стари приятели Теодосий Спасов и Гжех Пьотровски бе част от проекта "Световен оркестър", който вече се изяви във Варна. В него участват още Себастиан Випих с бас, Марчин Вашилевски на пианото, Роберт Лути на ударните и квартет Atom String. Включиха се и женският хор "Български гласове - Ангелите" и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио.

Саксофонистът Пьотровски, един от най-талантливите и самобитни полски джаз изпълнители, е голям почитател на Теодосий Спасов. Взаимният им респект датира от 1997 г., когато се срещат на фестивала "Джаз на Одер", където младият Гжех печели награда, а българският кавалджия участва като вече признат майстор. Срещат се отново през 2000 година, когато групата на Гжех "Алхимик" свири в зала 1 на НДК като подгряваща на великия китарист Ал Ди Меола.
Концертът в "България" беше част от "София джаз пик", организиран от агенция "Кантус Фирмус" и Полския институт в София в чест на 65-ата му годишнина.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай