Руският Франк Синатра

Руският Франк Синатра | StandartNews.com

Санкциите спират певеца политик от лечение на рака в чужбина
Познавам се с авторитетни хора от престъпния свят, споделя Йосиф Кобзон

Йосиф Кобзон преди дни влезе в новия списък със санкции на Европейския съюз заради Украйна. Певецът и настоящ депутат от руската Дума няма право да пътува в страни от ЕС и авоарите му ще бъдат замразени. "Гласът на СССР", който миналото лято пя в НДК в подкрепа на партия "Атака", е в "черния списък" заради посещение в самопровъзгласилата се Донецка народна република (на която е почетен консул) и е подкрепил законопроект, с който Крим става част от Русия.

"Това, разбира се, ме ядоса. Подготвях се за лечение в чужбина, но явно ще го проведа тук. Гордея се, че се оказах в компанията на хора (двама руски зам.-министри на отбраната), на които не им е безразлична съдбата на Русия", коментира пред ТАСС народният артист, който от 10 години се бори с рака.

Йосиф Давидович е роден на 11 септември 1937 г. в малкия украински град Часов Яр, Донецка област. Наричат го съветският Франк Синатра не само заради певческия му талант, но и заради предполагаемото му много високо влияние сред сивата икономика на Русия след разпадането на СССР. "Познавам се с доста авторитетни хора от престъпния свят. Забраниха ми да посещавам САЩ заради среща с Япончик. Аз да разпространявам наркотици? Да продавам оръжие? Нищо подобно. По-бюрократични администратори от американците светът не познава!", разказа Кобзон в "120 минути" по bTV. И допълни: "Боли ме, като гледам какво се случва в Украйна. Но и с България се опитват да ни скарат. Постоянно го правят", призна изпълнителят на прочутата песен "Мгновения" от култовия сериал "17 мига от пролетта". През 2007 г., по случай 70-годишнината си, артистът реши да направи юбилейно турне, започващо от София. Тогава научи и изпя на езика ни "Моя страна, моя България", "Една българска роза", "Хей, поле широко".

Кобзон уважаваше и ценеше много таланта на Емил Димитров, с когото бяха приятели. Световнопознати са емблематичните му изпълнения на песни с военна тематика, защото повечето си концерти изнася с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на МВР на Русия.

В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на певеца политик. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, а през 1987 г. е обявен за народен артист на Русия. Когато през лятото на 2014-а дойде у нас за концерт, Кобзон беше придружен от съпругата си Нели. Празнуваха рубинена сватба. След 40 години брак се радват на син, дъщеря и седем внуци.

Йосиф Кобзон има сериозен проблем - борбата с рака, която води от 10 години и продължава. "Да, ракът е нещо странно. Трябва да се бориш, да не се отказваш. Стой по-далеч от леглото!", призовава Кобзон в едно от редките си признания за битката му с болестта. "При мен винаги е побеждавала жаждата за живот. Цели 52 години пушех, но щом ми стана ясно, че нещата са на живот и смърт, веднага отказах цигарите. Животът е толкова интересен! Имал съм период, в който се бях поддал на алкохола. Не съм стигал до неприлични запои, а и на сцената никога не съм се появявал, клатушкайки се. В един момент обаче усетих, че пия повече от нормалното, че губя физическите си сили. Дори бях стигнал до там, че да мисля как да отложа еди-кой си концерт, та да се видя с приятели и да пийнем. Това вече беше в повече! Успях да се взема в ръце и да спра навреме. Животът е интересен във всичките му прояви. Освен всичко друго, не обичам празния живот. Винаги търся и намирам удоволствие в това, което работя. Казват, Кобзон е богат човек! Богат! Защото Кобзон работеше повече от всички." Ето това е философията на 77-годишния Кобзон - прочут, талантлив, но и изпълнен с противоречия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай