Нашествието "Аксепт"

Нашествието "Аксепт" | StandartNews.com

Немските хеви метъл ветерани се завръщат за пореден път на бг сцената - на 16 декември в столичната зала "Христо Ботев"

През последните години имаме удоволствието доста често да се наслаждаваме на любимите ни немски металяги от "Аксепт". Те не само минаха да представят последния си албум Stalingrad през 2012-а, но бяха и от хедлайнерите на Каварна рокфест' 2013. Сега се завръщат, за да ни зарадват с най-новата си рожба - Blind Rage. Шоуто е спирка от световното им турне по случай албума, който излезе на 15 август миналата година. Момчетата най-накрая ще стъпят на българска почва, за да спазят правилата на хеви метъл протокола. Концертът е на 16 декември зала "Христо Ботев".

Групата успя да пожъне големи успехи с новото си творение - то не само дебютира като номер едно в класациите в родната им Германия, но бе на върха и във Финландия. Това го прави първият албум в кариерата им на челна позиция. Също така зае 35-о място в американската класация Billboard 200, което е най-високото, на която групата е била някога. За съжаление, това е последният албум на групата с дългогодишните й членове Хърман Франк (китари) и Стефан Шварцман, (барабани), които напуснаха през декември. През април тази година към състава се присъединиха китаристът Уве Люлис и барабанистът Кристофър Уилямс. Завръща се обаче Анди Снийп, продуцентът на албума. Известен с работата си с големи траш имена - Megadeth, Testament и Exodus - това е третият му пореден албум с немците и както винаги, крайният резултат е впечатляващ. Като цяло, албумът е приет позитивно както от фенове, така и от критици - нямаме търпение да чуем новите парчета на живо.

След скорошната промяна в състава на групата оригинални членове остават китаристът Улф Хофман и басистът Питър Балтес. И докато успяха да намерят нов постоянен глас - Марк Торнило, който пее и в трите албума след завръщането им, двамата са единствените музиканти, присъстващи в цялата дискография на Accept, включваща 14 албума.

В средата на 2009-а Питър разкрива, че двамата с Улф са прекарали цял уикенд заедно, опъвайки жици и планирайки нещо невероятно. Но срещата им с вече бившия вокал на T.T. Quick Торнило е напълно случайна. След бърз джем сешън обаче става ясно, че той е подходящият човек, след което официално става новият фронтмен на бандата. Въпреки че групата е сформирана в края на 60-те, професионалната кариера на момчетата започва почти десетилетие по-късно именно с Хофман на китарата, а малко след това, когато става време да записват дебютен албум, и с Балтес. От 1976-а насам г-н Хофман радва света с виртуозните си пръстчета с всеки следващ албум на "Аксепт". Повечето класически парчета, които могат да ви дойдат наум, са негови творения. През годините музикантите създават няколко емблематични албума - не само за тях самите като група, а и за метъла като цяло. Записите издържат теста на времето именно поради гологлавия риф майстор. Интересен факт е, че той прави снимката за корицата на албума им от 93-а Objection Overruled. Фотографията му е ранно хоби, което последователно се превръща във втора кариера. Заслужава да отбележим, че той има и солов албум. Classical, който Улф записва през 97-а, е сбор от класически произведения в рок аранжименти.

Никога не сме били луди купонджии

Потъвам в себе си и изключвам от света, когато пиша песни, сподели Улф Хофман пред Z Rock!

ZR: Улф, готвите ли се за европейското си турне?

W: О, да, репетираме. Вече искаме да сме на сцената.

ZR: Нека започнем с последния албум, Blind Rage, който излезе през 2014-а. Беше приет много добре както от критиците, така и от феновете. Разкажи ни повече - доволни ли сте от него, каква бе идеята?

W: Това е третият албум с новия състав с Марк Турнило и за нас е много важно да дадем представа на феновете какво да очакват в следващите няколко години. Чувствахме, че този трети албум трябва да бъде като крайъгълен камък в нашата кариера. Защото, когато се завърнахме след дългата почивка и с нов певец през 2009-а, хората бяха някак скептични. Но когато Blood of the Nations излезе, всички бяха супер развълнувани. Много бързо след това последва и Stalingrad, който също беше приет много добре. С новия ние наистина трябваше да докажем, че сме тук, за да останем - и това е много важно за нас. Бяхме изключително доволни, че достигнахме до номер едно в германския чарт и

получихме феноменална реакция от феновете по целия свят

Това е голям успех.

ZR: Това е първият албум в кариерата ви под номер едно в Германия, нали така?

W: Да, можеш ли да си представиш! Изместихме поп дива от класациите с метал албум. Кой би си помислил, че това някога ще се случи. Хеви метъл албум да застане на първо място - това си е рядкост.

ZR: А как се разбирате с новите членове на бандата - Уве и Кристофър? Вече сте заедно повече от година и половина.

W: Всъщност ние ги познавахме още преди да се присъединят към групата - особено Уве, който от няколко години е винаги около бандата като китарен техник и като приятел, разбира се. Бяхме наясно, че е страхотен човек, но нямахме представа какви възможности притежава като китарист. Той пожела да се яви на прослушване и веднага щом го чухме, бяхме направо изумени колко добре свири. Освен това си паснахме прекрасно като дуо. Всъщност това може би е най-добрият китарист партньор, който някога съм имал. Така че се разбираме чудесно. Групата е заредена с нова енергия и по всичко личи, че ще остане така за дълго време.

ZR: През последните години, откакто отново сте заедно, "Аксепт" са много продуктивни. Знам, че вече има планове за още един албум в близкото бъдеще - кога ще се случи това?

W: Това ще стане най-вероятно след предстоящото турне. Поставихме си за цел тази година да приключим турнето и веднага след това, може би в началото на януари, ще започнем сериозно с писането на песни. За творческия процес на мен винаги ми е нужно да се затворя дълбоко в себе си, да изключа всички от външния свят. Трудно ми е да правя това, когато сме на пътя или правя нещо друго. Така че мисля да започнем работата по новия албум през януари.

ZR: Наскоро каза, че работиш по нов соло албум за първи път от 1997 година насам, който трябва да излезе тази година. Как вървят нещата там и кога ще можем да го чуем?

W: Това всъщност е една от причините все още да не съм започнал да пиша песни -

през последните няколко седмици съм зает с този проект

Опитах се да завърша всички китарни партии и целия запис и вече съм на ниво миксиране. Ще се опитам да свърша всичко по албума преди да се върнем отново на пътя, за да може да бъде пуснат на пазара през пролетта на следващата година. Надявах се да го издам преди Коледа, но това вече не е реалистично, нямаше никакъв шанс.

ZR: Ти си член на "Аксепт" вече почти 40 години. Имаш ли интересни истории, които можеш да споделиш с нас от тази невероятна кариера?

W: Човече, 40 години! Не знам как минаха толкова бързо. Когато се присъединих към тази група, все още бях дете. Всъщност и двамата с Питър бяхме малки и въпреки това сме заедно всичките тези десетилетия. Имаше дълъг период на почивка, но сега отново сме заедно, което е невероятно. Разбира се, че много неща са се случили през годините. Спомням си някои работи, които веднага се открояват в моето съзнание. Делили сме сцената с толкова много невероятно групи през годините, били сме хедлайнери на много фестивали, дори миналата година оглавихме Вакен - имахме и шоу в Полша пред 750 000 човека! Това са неща, които никога няма да забравя. Но "Аксепт" никога не са били страхотни купонджии - нямам някакви луди истории, както повечето хора очакват. В крайна сметка ние сме момчета, които просто обичат да свирят заедно.

ZR: "Аксепт" е от първите спийд метъл групи - тя е оказала влияние на много банди през годините. Слушаш ли някоя от тях сега и какво мислиш за състоянието на рока?

W: Не слушам нищо ново, свирим нашата музика. Аз просто съм си от старата школа.

ZR: На 16 декември в София е последният концерт от турнето. Вие казахте, че приключвате след това. Ще има ли някакви специални изненади за нас?

W: Ще трябва да почакате и ще разберете. Може да има някакви изненадващи песни или специални гости. Никога не се знае!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай