Събота,

На остров Света Анастасия търсят златото на Вълчан

От: Стандарт -
1176
На остров Света Анастасия търсят златото на Вълчан
A
A
A

Малкият остров Света Анастасия е място, обвито в истинска мистерия. Тайнствените легенди за него се предават от векове и през годините са привличали не един и двама търсачи на съкровища.

След дълго забвение, днес островът е най-екзотичната атракция по Българското Черноморие. И докато преди години той бе запазена зона само за авантюристи, то сега всеки може да се докосне до тайнството насред морето.  За съвременните Робинзоновци островът е още по-магнетичен през зимата, защото е опустял. Точно по това време легендите оживяват със страшна сила и обещават истинско пътешествие във времето.

Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова. Причина за кървавите набези е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Друга легенда разказва, че преди много векове тук са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но са запазени следи от две опожарявания на сградите. Някои вярват, че под самата "Св. Анастасия" е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. Много са смелчаците, които са го търсили, но досега никой не го е намерил.

Света Анастасия е единственият обитаем остров в България. Той се превърна в истинска сензация  след като община Бургас реставрира старинните сгради и го отвори за посещения. Островът, чиято площ е само 0,01 кв.км се намира едва на 6,5 км югоизточно от Бургас. Изграден е от вулканични скали, високи около 12 метра.

На него се намира старинният манастир "Света Анастасия", който е запазен и до днес. Някогашните монашески килии вече са превърнати в уютни спални за туристите. Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на духовната обител е грамота на вселенския патриарх Йеремия II от 1575 година. След Деветоюнския преврат през 1923 година занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор. На острова са затворени 132 комунисти и земеделци. Събитията от онези смутни времена са увековечени във филма "На малкия остров".

Днес островът е вълнуваща туристическа атракция, но заедно с това е запазил безценното си историческо богатство. Неговата невероятна история му осигури запазено място в новите чудеса на България.

Зимата не е най-подходящото време за островни разходки, затова и редовният морски транспорт сега е спрян. Въпреки това достъпът не е невъзможен. От община Бургас имат готовност да пуснат корабчето, ако има предварителни резервации от групи и ако вълните не са прекалено бурни.

Остров Св. Анастасия не е единственото чудо по Южното Черноморие, което заслужава да се види. Мистичните тайни на древността извират в този край на всяка крачка. Ако тръгнете на "зимно море", не пропускайте да разгледате археологическия резерват "Деултум" край Бургас.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com