Иън Гилън в цифри

Иън Гилън в цифри | StandartNews.com

Легендарният Иън Гилън ще пее хитове на "Дийп Пърпъл" с групата на Дон Еъри и Софийската филхармония на 4 ноември в зала 1 на НДК. Великият музикант ще излезе на сцената, за да ни припомни любимите хитове "Smoke on the Water", "Hush", "When a Blind Man Cries", "Perfect Stranger" и много други. Фронтменът на една от най-великите рок банди има особена интересна биография. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота му.

Иън Гилън е роден на 19 август 1945 г. в Лондон.

Баща му работи като склададжия. Като дете Гилън се мести в различни апартаменти със семейството си, докато накрая се установяват в къща в Кранфорд, Хоунслоу.

Иън става част от "Дийп Пърпъл" през 1969 г. С тях записва едни от най-добрите албуми на групата - "Deep Purple In Rock", "Fireball", "Machine Head" и "Who Do We Think We Are". Истинските ценители на бандата винаги твърдят, че колкото и да е добър Ковърдейл, то Иън е автентичният глас на рокаджиите.

През 1973 г. Гилън напуска групата заради разногласия с китариста Ричи Блекмор. Скандалджийските им характери трудно се понасят един с друг въпреки старанията на останалите да ги сдобрят.

През 1975/76 г. основава "Иън Гилън бенд", с които издава два студийни албума - "Child in Time" (1976) и "Clear Air Turbulence" (1977).

Годината е 1983 г., когато се среща с Томи Айоми и Гийзър Бътлър и става част от също легендарните "Блек Сабат". Записват един албум - "Born Again", и правят турне през 1984 г. По това време Иън получава обаждане от Ричи Блекмор отново да обединят "Пърпъл" с Джон Лорд, Роджър Глоувър и Иън Пейс. Гилън се съгласява и всички записват страхотния "Perfect Strangers".

През 1984 г. той се жени за приятелката си Брон, на която е посветил песента "Keep It Warm" от албума на "Блек Сабат" "Born Again". Оттогава ДВА ПЪТИ са подновявали брачните си клетви.

Иън има ДВЕ деца и ТРИМА внуци, всички отгледани в Шотландия. Той се премества в Южна Португалия в края на 2000 г.

Гилън e основният вокал в оригиналната версия на "Исус Христос суперзвезда" през 1970 г., но по-късно отказва да изиграе ролята във филма на Норман Джуисън.

Награден е с "Медал на честта" от президента на Армения за помощта, която оказва на страната след земетресението през декември 1988 г.

Страстен фен на футбола е. Любимият му отбор е "Куинс Парк Рейнджърс". Също така е запален по крикета.

До момента е посещавал България 3 пъти с "Дийп Пърпъл" и 1 път с "Иън Гилън Бенд".

Запазената му марка са напрегнатият и еуфоричен глас, както и страхотните крясъци, които налага в началните години на "Пърпъл". В сравнение с него основният му конкурент - Дейвид Ковърдейл, е много по-мелодичен, но по-малко екстатичен и луд.

Обикновено си оспорва с Робърт Плант първото място за най-велик рок вокал за всички времена.

Върл противник е на интернет и свободното слушане на музика там. Казва, че всеки, който произведе нещо, получава пари за това, но не и музикантът.

Въпреки това богатството му е оценено на 40 милиона долара.

На нож е с Роджър Уотърс. Фронтменът на "Пинк Флойд" го критикува, понеже пеел в Израел, където Уотърс не стъпва никога, понеже смята, че страната е основният виновник за палестинската криза. "Ще го навра там, където слънце не грее", беше се заканил Гилън към конкурента си.

Казва, че когато пише текст, не го вълнува толкова посланието, колкото перкусивната сила на думите. Всяко "А", "О" и "У", изпяно на точното място, за него е по-важно от думата, към която принадлежи.

Вегетарианец е.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай