Фурор в "Карнеги хол"

Фурор в "Карнеги хол" | StandartNews.com

Малките пианисти Йоанна Делимаркова и Николай Димитров от Русе покориха Ню Йорк

Младите пианисти Йоана Делимаркова, на 12, и 13-годишният Николай Димитров от Училището по изкуствата в Русе имаха вълнуващ дебют на сцената на "Карнеги хол". Двете деца спечелиха правото да свирят в прочутата зала като лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти "Американ протеже", както "Стандарт" писа по-рано. Николай имаше уникалния шанс да излезе два пъти на сцената, тъй като освен наградата като дуо с Йоана има и отличие като индивидуален изпълнител.

"Българчетата бяха сред най-малките участници, но се представиха наравно с големите, като покориха залата с изпълненията си", съобщава БГНЕС. Заедно с децата в Ню Йорк бяха и тяхната преподавателка Даниела Кюркчиева, която също получи отличие за работата си с младите таланти.

Много вълнуващ бе и специалният концерт, който Йоана и Николай изнесоха в залата на генералното консулство на България в Ню Йорк. Рециталът бе организиран от генералния консул Милен Люцканов, директора на Българския културен салон Даниела Пондева и българската църква в лицето на отец Петър Тотев. Специално за концерта пристигнаха и световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева и голямата пианистка Павлина Доковска. Николай изненада гостите със специален поздрав - джаз парчето Fly me to the Moon от репертоара на Франк Синатра, което бе аплодирано горещо от всички присъстващи.

По време на престоя си в САЩ децата се насладиха и на изключителното изпълнение на родното сопрано Соня Йончева в "Бохеми" от Пучини в "Метрополитън опера", която бе дело на големия италиански режисьор Франко Дзефирели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай