Европейският музикален фестивал във Варна е в разгара си

Европейският музикален фестивал във Варна е в разгара си | StandartNews.com

Варна. Европейският музикален фестивал - Варна е в разгара на своето ХI издание. От 15 март до 11 април варненската публика посреща блестящи имена от световния музикален елит, които пристигат от Санкт Петербург, Париж и Берлин, както и великолепни български артисти с международно признание.

Първият концерт от програмата бе на 15 март във Варненската опера. Симфоничният концерт "Френски импресии" е съвместна продукция с Театрално музикалния продуценски център в града.

В него участие взеха цигуларят Светлин Русев, пианистите Милко Милков и Ваня Пешева и симфоничният оркестър на операта във Варна. Диригент бе Амори дьо Клозел от Франция. Любителите на музиката се насладиха на изпълнения от френски автори от края на 19 и началото на 20 век.

За 18 март е планиран концертът "Руски фойерверки" на виолончеловия квартет "Растрели". Проектът включва уникални аранжименти за четири виолончела на шедьоври на Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Прокофиев, както и джаз изпълнения.

Цигуларят Марио Хосен заедно с Академичен камерен оркестър "Орфеус" към НБУ ще представи концерта си "Violin Extravaganza" на 28 март. В него любителите на музиката ще чуят изпълнения от произведения на Глук, Паганини, Сарасате, Тартини и др.

На 1 април е камерният концерт на клавирно трио "Оберон" от Германия, в което свири българската виолончелистка Антоанета Емануилова.

На 8 април е концертът на бароковия ансамбъл "Барди" в състав Калин Панайотов и Валентин Методиев - обой, Светослав Славчев - фагот и Цветелина Димчева - чембало. В програмата на концерта на ансамбъла са включени произведения на чешкия бароков композитор Ян Зеленка.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Биг Бенд Брас Асоциация и Ангел Заберски. В програмата са включени изпълнения на авторска музика на Ангел Заберски и на К. Бейзи, Т. Джоунс, Б. Брукмайер и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай