Александър Чъкърък - новият будител

Синът му Георги се готви да продължи благородното дело на фамилията, благодарение на която бе реставриран храма

Александър Чъкърък - новият будител | StandartNews.com
  • Отецът от църквата "Св. Георги" в Одрин събира стотици българи, а жена му вдъхновява местните деца в читалището
  • Синът му Георги се готви да продължи благородното дело на фамилията, благодарение на която бе реставриран храма

 

Един от истинските българи, опазил нашия дух повече и от нас в България. Това е отец Александър Чъкърък от Одрин, който в началото на ноември заслужено ще получи от президента Румен Радев орден "Св.св. Кирил и Методий" - първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Няма българин, който да е бил в Одрин и да не е чул за него. Едни го познават от службите в църквата "Св. Георги Победоносец", други от българското училище, трети от благотворителността към нуждаещите се, четвърти - от разказите на родителите си.

Цялата фамилия Чъкърък отдавна олицетворява образа на новите будители. Те са възпитани да пазят българщината, посветили са живота си в отстояване на християнството и състраданието, а мисията им е да възпитават идните поколения в смирение, честност и достойнство.

Семейните традиции

Александър Чъкърък е роден в Одрин, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище "Петър Берон" в турския град и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата "Св. Георги Победоносец" в Одрин.

Заедно с баща си десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква. Нещо повече - двамата организират многобройни благотворителни кампании и инициативи, с които вдъхновяват българската общност и изтъкнати общественици от Одрин да се включат в  опазването и реставрирането на храма.

Храмът на българите

Църквата "Свети Георги" е един от двата български храма в Одрин - единствените църкви в града. Построена през 1880 г., тя затваря врати и започва да се руши през 1951 г. Оцелява благодарение на доброволните усилия на потомствения българин Филип Чъкърък.

Под ръководство на отец Чъкърък пък успешно завърши реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 г, която и до днес е стълб за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции в региона.

Църквата е средище на хиляди българи. На 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на "Св. Георги Победоносец" и "Св.св. Константин и Елена", за да присъстват на празничните литургии.

Новото културно средище

Преди почти 15 години отец Чъкърък и съпругата му решават да разширят дейността на храма "Св. Георги" и към него е открит филиал на Народното читалище "Просвета - 1870" в Свиленград. Така те създават ново културно средище, което наричат Българско народно читалище "Просвета". То е и първото, извън пределите на България. Оттогава до днес стотици деца изучават български език и се докосват до родолюбивата и добродетелна дейност на отец Чъкърък. Идват деца чак от Истанбул и Бурса. "Учебната година започна на 1 октомври, тази година ще има 52 деца. Голяма част от тях са присъствено, а една малка част от тях - около 10 деца, се обучават онлайн", обяснява съпругата на отец Александър - Мария Чъкърък, основател на читалище "Просвета" - Одрин. Директор на неделното училище и учител в него са Бахтишен Мотлъ и Руджинан Ергюн. "Аз много обичам да съм сред децата, да им говоря на български, да им разказвам за България, където съм родена - моята родина. И просто е много хубаво да учиш нещо ново, да научиш някой да говори един език, който много обичаш", споделя Бахтишен Мотлъ.

Учат български и се готвят за фестивали

"Танцуваме българските народни танци. Засега научихме едно право хоро. Тази година имаме повече деца, тъй като заради пандемията миналата година преминахме на хибридно обучение. Надяваме се също така да имаме възможност да участваме в още повече  фестивали в България", допълва Руджинан Ергюн.

Освен с читалището, Мария се занимава още с куп инициативи. Не жали усилия в подредбата на българското духовно средище. В храма и читалището може да видите как собственоръчно е подредила книги, носии, предмети от българския бит и култура. А на втория етаж синът й Георги, който учи в Богословския факултет в София, е претрупал бюрото с българска литература. Той се готви да продължи духовното дело на баща си.

"Живот и здраве, един ден мисля да дойда тук по стъпките на баща ми и дядо ми, да запазим българщината и българската църква в Одрин", споделя Георги, синът на отец Александър.

В църквата винаги може да видите запалени свещички и българи, които шептят молитви. Възрастни хора и от Кърджали, и от Хасково се стичат, за да целуват иконите. Една от тях е баба Кичка от Хасковско, която разказва как вече не е добре вече, боли я сърцето, но докато е жива, ще идва на всеки Гергьовден в църквата, водейки децата и внуците си "за да помнят и почитат".

Йотова и Младите иконописци

Църквата се посещава не само от българи. Всеки ден тук има не само българи, защото нямат друга църква и арменците, и гърците. Те често  идват в нашия храм. Посещават го и много турци, които за първи път влизат в църква, разказва отец Александър Чъкърък. Да се срещне с уникалното семейство Чакърък и да посети българските храмове, само преди две седмици в Одрин отиде и вицепрезидентът Илияна Йотова.  По време на посещението си там тя разказа как Църквите "Свети Георги" и "Св. св. Константин и Елена" са били в окаяно състояние, но с помощта на Съюза на тракийските дружества, дарители и българската държава храмовете са възстановени. Има обаче нужда от още помощ, каза още вицепрезидентът.

"Нуждае се от едно допълнително изографисване вътре в олтара и хубаво е да дойдат български студенти от Художествената академия, които учат иконопис, това ще остане напред за поколенията", заяви Илияна Йотова.

"Българският език е най-модерният език тук, в Одрин - много се търси. Много хора искат да си го възстановят, позабравили са го или децата да учат български език - не само заради близостта с България, а заради бъдещето, което им дава", каза още Илияна Йотова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай