Джулая е само българска традиция. Откъде идва /ВИДЕО/

Камен бряг се превърна в хитовото място за посрещане на първото юлско утро

Джулая е само българска традиция. Откъде идва /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Посрещането на първия юлски изгрев е специална, само българска традиция,  която няколко поколения отбелязват вече близо 40 г.

Утрото на седмия месец се превръща в празник заради една песен – „July Morning" на „Юрая хийп“. В годините на соца тя събира бунтарите, хипарите, рокаджиите, които няма как по друг начин да кажат своето „не“ на системата и да поискат свободата си, освен да развеят коси на хитовото парче на Джон Лоутън. 

Градските легенди, повлияни, разбира се, от филма "Коса", свързват началото на традицията да се посреща юлския изгрев с едно момче от Варна. Някъде през 80-те в нощта срещу 1 юли Тяната трябвало да стои на пост в някаква казарма в някакво забутано място в страната. Докато броял минутите до края на караула, той мислел за своите приятели във Варна, които в този момент се радвали на свободата, а с наближаването на изгрева в остриганата му глава му все по-силно звучало рок парчето на Джон Лоутън. Тогава Тяната решил, че човек никога не бива да бъде затворен и сам да посреща юлския изгрев. И в нощта преди първото си юлско утро на свобода - май било през 1986 г., събрал приятелите си на една поляна в Морската градина във Варна, която и до днес се нарича Джулайската.

С всяка следваща година съмишлениците на Тяната и компания ставали все повече, а първото юлско утро се посрещало не само в Морската столица, но и във всяко кътче, където има вода - море, река, езеро...Или пък на някой връх, откъдето човек може да се наслади на първите лъчи на слънцето.  Освен купон, в очакването на юлския изгрев младите обменяли идеи, говорели за музика и книги, понякога дори имало литературни четения на любими поети.

С времето хипитата открили идеалното място за посрещане на изгрева - най на изток, там, където слънчевите лъчи огряват първото кътче от българската земя - Камен бряг.

За тази традиция научава и вокалистът на легендарната банда Джон Лоутън, който е изумен, че песента му се е превърнала в химн на свободата. За първи път през 2007 г. с първите лъчи феновете чуват "July morning" на живо, на скалите на Камен бряг, където морето и небето се сливат в едно.

 

Защо Камен бряг е толкова специално място? 

Там няма бели пясъци, а отвесни скали. Морето не е кротко и гальовно, вълните мощно се бият в твърдината, а вятърът развява косите. Но който веднъж е бил, винаги ще иска да се върне отново заради тръпката да си в едно със суровата природа.

Джон Лоутън също пожелава да се слее с мястото - премества се да живее в селото през последните си години и пожелава да бъде погребан там. 

Джон Лоутън пее „Джулай Морнинг” на Камен бряг

Магнит за хората, които не пропускат посрещането на първото юлско утро, става Огънчето. Там, през метална тръба свободно изтича газ с малък дебит, който гори "вечно". Единствено пороите и силният вятър могат да го угасят. Докато не бъде запалено отново.

 

На около 3 километра се намира националният археологически резерват Яйлата. Територията му е върху 300 декара на голяма скална тераса, която се издига на 50-60 метра от земята. В околността на резервата са открити над 100 пещери, в които е доказано, че са живеели хора още през 5-ото хилядолетие преди Христа. Има и три некропола.

Яйлата | The best places in Bulgaria

Там гнездят над 50 вида птици и минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. През ранновизантийския период е имало скален манастир, подобно на Аладжа.Може да се видят останки от ранновизантийска крепост, строена по времето на император Анастасий - V-VI в.от н.е. 

Наблизо са плажовете на Русалка, уютното рибарско село Тюленово, природният резерват Тауклиман, най-красивия плаж в България - Болата, нос Калиакра.

Залив Болата | Опознай.bg

Днес Джулай Морнинг е сред празниците в културния календар на Община Каварна. Тази година Камен бряг посрещна първото юлско утро с Рони Ромеро, а неговата поява на сцената бе предшествана от рок маратон.  Рони и компания изпълниха най-големите хитове на "Рейнбоу" и вечната класика - песента "July morning" на "Uriah Heep".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай