Земеделието пред изпитание. Нарастват транспортните разходи

Транзитът през лентите за солидарност ще се увеличи

Земеделието пред изпитание. Нарастват транспортните разходи | StandartNews.com

На днешното пленарно заседание предстои евродепутатите и Европейската комисия да обсъдят  въздействието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

След като Русия взе едностранно решение  през юли да прекрати участието си в Черноморската инициатива за зърното, която позволяваше селскостопански продукти да бъдат изнасяни от украинските морски пристанища, се очаква транзитът през лентите за солидарност, установени в държави, граничещи с Украйна, да нарасне от три на пет милиона тона стоки на месец. Транспортните разходи за реекспорт стават причина почти всички изнасяни стоки по тези коридори да остават на пазара на ЕС.

Евродепутатите ще обсъдят с ЕК как да се облекчи натискът върху земеделските стопани в страните, които ще се сблъскат със спад на цените и търсенето на зърно. Настоящата забрана от страна на ЕС върху украинския износ на зърно за Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия изтича на 15 септември.

По време на дебат с комисията по земеделие (AGRI) на 31 август комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски се застъпи за удължаване на забраната за внос и предложи високите транспортни разходи по лентите за солидарност да бъдат компенсирани чрез субсидия от ЕС за украински продукти, които ще бъдат реекспортирани извън ЕС.

Евродепутатите ще гласуват днес и ново законодателство за увеличаване на използването на възобновяема енергия в съответствие със Зеления пакт и REPowerEU, както и новите правила за защита на потребителите от поемане на твърде големи дългове, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай