Започва проект за земите в "Натура" 2000

Започва проект за земите в "Натура" 2000 | StandartNews.com

София. Стартира проект за земите в "Натура 2000". Чрез него всеки собственик на земя може да разбере дали попада в програмата, чрез номера на своя имот. Нововъведението се осъществява чрез проект на Екологичното министерство за защитените зони.

Какви са режимите на имота, какво се опазва в самата зона, както и друга подробна информация, ще могат да получат фирми, организации частни стопани.

"Това, което липсва на собствениците, е дали имотът попада в "Натура". Ще имате и подробна информация за това какво се опазва в тази зона, какви са режимите конкретно за вашия имот", обяснява Малина Крумова от Дирекция "Кохезионна политика за околна среда" в МОСВ. "Оттам нататък, ако решите да инвестирате и подадете заявление за ОВОС или съответната администрация по-лесно ще прецени какво е кумулативното въздействие за вашия имот, има ли такова и как то въздейства върху видовете местообитанията", допълва още тя.

34% от територията на България попада в мрежата "Натура 2000". Така тя се нарежда на второ място в ЕС, преди нас е Словения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай