Явор Гечев: Консумираме едва 15% български стоки

Явор Гечев: Консумираме едва 15% български стоки | StandartNews.com

Добрич. „Обидно ниско е количеството на български продукти, продавани в магазините. Българинът може да си купи едва от 7% до 15% наши хранителни стоки в различните магазини. Затова е необходимо да има държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%". Това заяви водачът на социалистите в Добрич Явор Гечев.

Според него основният проблем на селското ни стопанство в момента е, че е ориентирано основно за производство и износ на зърнени култури. „Трябва да направим така, че селско стопанство да е базирано на по-голям процент животновъдство, зеленчукопроизводство, производство на плодове, както и преработката и продажбата им тук на нашия пазар", категоричен бе Гечев.

Водачът на социалистите в Добрич добави, че БСП има за основен приоритет създаване на условия за интензивно селско стопанство, базирано на високата добавена стойност от преработката на продуктите. Явор Гечев е категоричен, че „Коалиция за България" залага на създаване на нови мелиоративни съоръжения за напояване. „Ще се опитаме да вдигнем БВП от земеделие, като дадем преференция на българската продукция, отгледана от наши фермери и произведена в наши фабрики".

На въпрос, с колко може да се вдигне БВП от земеделие, Гечев заяви, че ако в момента от селско стопанство делът е 6,4%, то за няколко години той може да се удвои. „Затова искаме да направим поне 10-годишна стратегия за развитие на сектор „Земеделие", като съберем всички страни от собствениците на земя, до производители и преработватели, като не ги скарваме, както правеха предишните управляващи, а намерим консенсус за дългосрочната стратегия.

„Ние сме заложили политика на подкрепа на кооперациите в България. Това е една от структурите, които наистина функционират добре. Но те имат нужда от държавна подкрепа. Разбира се, това не става без наука и затова рязко трябва да подобрим положението на Селскостопанската академия и нейните звена в страната", поясни Явор Гечев.

Според него през последните четири години политиката в селското стопанство е била безрезултатна, защото в земеделското министерство са работили хора, които никога през живота си не са виждали почва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай