Четвъртък,

ВМЗ vs министъра на икономиката: Заблуден или търси реванш

От: Стандарт -
3695
ВМЗ vs министъра на икономиката: Заблуден или търси реванш
A
A
A

В специална информация, изпратена до медиите, от ВМЗ-Сопот уличиха министъра на икономиката Никола Стоянов в лъжа.

От предприятието посочват, че не са на загуба, както твърди Стоянов, а на печалба.

"На печалба от 48 млн. лв. сме, не на 100 млн. загуба", твърдят от завода.

От ВМЗ подчертават, че при новия директор Иван Иванов е започнала да се изпълнява и социална програма за работещите в предприетието.

Ето и цялата позиция на ВМЗ-Сопот:

По повод изявленията на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в „Денят започва“ по БНТ, че „икономическото състояние на „ВМЗ“ ЕАД е влошено и загубите на дружеството за последните два месеца са над 100 млн. лв“., ръководството на ВМЗ най-отговорно заявява - истината е коренно различна.

Ето какви са фактите:

1. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД, което пое управлението на дружеството в началото на месец юни, отчете печалба пред Държавната консолидационна компания за полугодието в размер на 48 млн. лв. За сравнение: за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД е сегашният служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба в размер на над 1.6 млн. лв.Наред с това за месеците юни и юли ръководство е изплатило наследени стари задължения в размер на повече от над 35 милиона лева. Освен тях, са изплатени и дивиденти към ДКК в размер на близо един милион лева.

2. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД завари завода в лошо състояние с редица неизплатени задължения и договори, сключени без покритие. Предприеха се спешни мерки за осигуряването на планови доставки и стабилизиране на производствения процес. В резултат на тези мерки, само два месеца по-късно вече, се наблюдава повишаване на производителността на труда. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД предприе поредица от мерки, в резултат на които в завода заработи сериозен социален пакет за подпомагане на работниците и подобряване условията на труд. Още при встъпването си в длъжност в началото на юни новият директор Иван Иванов предприе действия по посока на социалния пакет, които представи пред синдикатите.

В резултат на което:

- столовата заработи отново и вече се дотира - за да бъдат подпомогнати работниците и служителите и да имат топла храна на достъпни цени. Работниците заплащат единствено стойността на продуктите, а всички останали разходи като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката на базата, и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ;

- 90 диспенсъри за вода са разположени в цеховете на завода;

- увеличиха се заплатите с 200 лв., а ваучерите от 80 лв. на 200 лв. всеки месец;

- в завода се предприеха стъпки за подобряване качеството на кафето в кафемашините, които до този момент на практика бяха неизползваеми заради лошото качество;

- започна се работа по изграждането на места за отдих;

- възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било преустановено преди 22 години. В момента над 1200 работници получават мляко;

- започна и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това, изпълнителният директор Иван Иванов се разпореди спешно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи;

- организира се закупуването на два контейнера с шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат;

- изпълнителният директор Иван Иванов организира и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци;

- спешно се закупи и оборудва линейка – оказа се, че заводът до този момент е имал само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Заедно с това са организирани 4 медицински пункта с необходимото оборудване.

3. Относно направеното от служебния министър Никола Стоянов изявление за изпуснат момент за модернизация и привличани на нови технологии, ръководството на „ВМЗ“ ЕАД заявява:

Не е възможно закупуването на нови машини и усвояване на нови технологии при условие, че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и изключително лоши условия на труд. При валежи и снеготопене има цехове, които се наводняват и върху машините, и готовата продукция се нанасят вреди. Поради тази причина ръководството предприе като първа стъпка да подобри сградния фонд и условията на труд. За целта беше приета, след широко обсъждане, Програма за строително-монтажни работи.

4.Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД изразява остро несъгласие с направените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов груби манипулации и внушения относно състоянието на Вазовските машиностроителни заводи.

Той е или заблуден и манипулира с непроверени факти, или преследва користни реваншистки цели. И в двата случая неговите изказвания влияят негативно върху имиджа на най-голямото държавно предприятие в България.

Ръководството на ВМЗ гр. Сопот ясно заявява своята позиция, че към момента предприятието е стабилно, с ритмично изпълнение на производствения процес и сключените договори.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com