Вижте кои са гарантираните депозити в КТБ

Вижте кои са гарантираните депозити в КТБ | StandartNews.com

София. Фондът за гарантиране на влоговете публикува списък на видовете депозити, предлагани от Корпоративна търговска банка (КТБ), които са гарантирани и вложителите ще си получат парите в размер до 196 000 лв. 

Съобщението на Фонда гласи: "Във връзка с многобройни постъпили във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) запитвания, свързани с гарантирането на средствата по депозитни продукти на „Корпоративна търговска банка" АД (КТБ), и правото на вложителите в КТБ да получат изплащане на гарантираните си суми, ФГВБ заявява, че следните депозитни продукти на КТБ:

- Преференциален безсрочен депозит;

- Безсрочен депозит „Плюс";

- Срочен депозит „4х4";

- Безсрочен депозит „Евролев";

- Стандартен срочен депозит и

- Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен)

са гарантирани от ФГВБ и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията. Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия.

Бихме желали да поясним, че изключването от гаранция съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките се отнася за влоговете с привилегировани лихвени условия, т.е. влогове с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си и прилага по отношение на тях".

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 144 03 и на уебсайта на ФГВБ.

Независимо колко влогове има един клиент и в какъв размер, 196 000 лева е максималната сума, която всеки депозант може да получи, обясниха от Фонда.

Изплащат депозитите до 7 дни

В срок от 7 работни дни след затварянето на една банка ще се изплащат гарантираните депозити в нея. Това предвижда изцяло нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Законът е подготвен, за да се въведе в българското законодателство Директивата на ЕС за гарантиране на влоговете. Приемането на нов закон стана наложително сред случая с КТБ, при който влоговете са блокирани вече повече от четири месеца. С новия закон ще се гарантират в срок от три месеца определени депозити в банките в размер до 250 000 лв. Това са влогове, възникнали в резултат на сделки с жилище; влогове, които възникват в резултат на изплатени суми по повод на прекратяване на брак, прекратяване на трудово или служебно правоотношение, инвалидност или смърт; както и влогове, които възникват в резултат на застрахователни или осигурителни плащания. За останалите влогове ще остане гаранцията от 196 хил. лв. Законът влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай