Василев: Запушихме дупка от 800 млн. лв.

Василев: Запушихме дупка от 800 млн. лв. | StandartNews.com

София. В модела, който предлагаме, няма скрити разходи, няма недосъбрани надбавки, няма изкривени прогнози, няма скрити цени - всичко, което ползваме, е платено. Никоя от инициативите, които сме започнали, не се случи и въпреки това при този модел няма пропуски в енергетиката". По този начин "дупката" от 800 млн. лв. в системата е покрита.Това каза бившият служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на днешното заседание на Обществения съвет към енергийното министерство.

Той обясни, че новият модел на ценообразуване, който изготви служеното правителство и ДКЕВР, цели почти 1% намаление на цената на тока в системата на "Енерго-Про", 0,5 процента увеличение при EVN и 2,1% увеличение при ЧЕЗ.

Според него тези промени ще доведат до нуждата от търсене на резерви в системите и на резерви в ценообразуването на газа, за да не се стигне до поскъпване на цената на парното.

„За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява, както на крайната цена за потребителите, така и за цялостното състояние на енергетиката", отбеляза още Василев.

По думите му – предложената концепция е най-лошият вариант на това, което можем да очакваме. Според Асен Василев - най-недоволни от промените в методиката на ценообразуване на енергетиката ще бъдат ТЕЦ „Бобовдол", ТЕЦ „Брикел" и част от топлофикациите, които отпадат от енергийния микс. Василев напомни, че според резултатите от проверката на Световната банка в енергетиката, всеки ден чакане струват 2 млн. лева на енергетиката у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай