В Емирствата търсят от пиле мляко

Бизнесът не плаща данъци, но го товарят с такси за всичко

В Емирствата търсят от пиле мляко | StandartNews.com

Обединените арабски емирства са най-бързо разрастващият се пазар в Близкия изток. Има голямо търсене на продукти и услуги от всякакво естество. Всичко се внася. Местният пазар е лесно достъпен както за чуждестранни търговци, така и за инвеститори. Бизнес обществото в страната до голяма степен следва практиките в Европа и САЩ, а пазарът е изключително конкурентен. Защото освен установените компании постоянно се явяват нови участници, борещи се се за своя дял от пазара. Правителството влага милиарди долари в инфраструктура. ОАЕ са най-големият пазар на проекти. Там се реализират 37% от общата стойност на проектите в строителния, петролния и газовия сектор, в областта на нефтопродуктите, в производството на ток и вода, както и в сектора на отпадъците. Международното летище е третото по натовареност в света. Новият аеропорт "Дубай Уорлд Сентър" е в процес на изграждане, като до 2020 г. ще бъде най-големият в света.

 

ОАЕ са предпочитана дестинация за международни бизнес срещи и пътувания, конференции, панаири и изложения. Защото Емиратите са уникална врата към Азия и Средния изток. Стратегическото положение е голямо предимство за инвеститорите. От създаването си през 1971 г. страната поддържа завидно ниво на политическа стабилност, което е ненадминато в региона. Този факт позволява прилагането на последователна икономическа политика.

 


Бизнес в ОАЕ може да се прави с офшорни компании, в специалните икономически зони и като местна фирма. "В Емирствата бизнесът не плаща данъци, но пък всичко струва нещо. Тук се плащат такси, които се приемат от предприемачите по-лесно", обяснява Камелия Аллоу, която е счетоводител по професия и има консултантска фирма в Дубай. Бизнесмените трябва да се бръкнат в джоба за държавни такси, документи и сертификати. Собствениците на фирми трябва да предвидят пари за различни лицензи, застраховка на офиса и труда, медицинската застраховка на служителите си, за виза и сертификат. Местните фирми плащат тарифа от 5% върху стоките, внесени извън страните от Съвета за сътрудничество в Залива, включващ Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ. "Понякога разходите на бизнеса стигат до 40%, но тъй като се плащат на порции, не се усещат", добавя Аллоу.

 


Никой не си и помисля да не си плати дължимите такси, тъй като последиците няма да са никак добри. Емирствата могат да се похвалят със завидна финансова дисциплина, а почвата е неподходяща за корупционни практики. "Служителите в държавните институции са много добре платени, имат добри условия за труд и почивка и нямат интерес да рискуват положението си", казва още Камелия Аллоу.

 

Търговия на дребно е табу в свободните зони

 

Свободните икономически зони са създадени в ОАЕ, за да насърчат търговския стокообмен и чуждестранните инвеститори. Първата зона се появява през 1985 г. в Джебел Али. Заради успеха подобни са създадени във всичките седем емирства. Всъщност свободната зона е място, където чужденец може да регистрира фирма на свое име. Това място предлага 100% собственост, възможност за репатриране на печалбата и капитала и освобождаване от данъци. Най-много подобни зони има в Дубай, като броят им наближава 40. Специфичното за зоните е, че те не могат да покрият всяка дейност, но пък за 90% от бизнес начинанията са възможни. Рента кар и недвижимите имоти не могат да се развиват.
За дейността на фирмата на територията на зоната има офиси, като наемът зависи от състоянието на помещението. При груб строеж квадратен фут върви между 20-25 лв., а при готов офис - скача до 30-35 лв. Наемът варира и в зависимост от етажа и дали има паркинг. За своята дейност фирмата трябва да получи лиценз, като за неговото идване капиталът трябва де се представи физически. Лицензът е за една година, като дава право на местна банкова сметка осигуряване на персонал и 3-годишна резидентска виза. Броят на трудовите визи зависи от помещението на офиса. На 8-9 кв. фута се полага една резидентска виза.

 


Една от особеностите на свободните зони е, че на тяхна територия се забранява търговията на дребно. Ако предприемачът има подобни намерения, то трябва да се свърже с местен дистрибутор.

 

Чуждата фирма има местен спонсор

 

За регистрирането на фирма чужденецът се нуждае от местен спонсор. Става дума за партньорско отношение по документи, като местният става собственик на 51% от компанията, а чужденецът на 49. Местният спонсор може да бъде мъж или жена, като регистрацията на компанията е невъзможна без неговото съгласие. Необходимият капитал е 120 000 лева, като не e необходимо да бъде представен физически, а само по документи. В този вид компании, наричащи се в ОАЕ местни фирми, собственикът има право на 3-годишна резидентска виза, а работниците на двугодишна. Местните фирми плащат тарифа от 5% върху стоките, внесени извън страните от Залива, а тютюневите и алкохолните продукти подлежат на 50% мито.

 


Предприемачите, решили да открият местна фирма в ОАЕ, трябва да са наясно, че продуктът им трябва да присъства физически на пазара. "Тук само с мостри не става, защото продуктът е обречен да не присъства, а пазарът го изхвърля автоматично", казва местен предприемач. Другият съвет е, че стоките трябва да са съобразени с морала и религията в ОАЕ и да на се пренебрегва фактът, че над 200 националности се борят за своето място на пазара в емирствата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай