Управляващите махат ограниченията за хазарта

Нелицензираните сайтове няма да бъдат блокирани; спорният данък върху оборота става такса върху печалбата

Управляващите махат ограниченията за хазарта | StandartNews.com

София. Повече от година след въвеждането на ограничителен режим за чуждите сайтове за хазарт, те отново ще бъдат допуснати за български потребители.

Това е една от промените, които предвижда проект за промяна на Закона за хазарта, внесен от депутати от БСП и ДПС.

Ако бъде приет, той ще влезе в сила от 1 януари.

Според проекта Държавната комисия по хазарта вече няма да може да блокира чуждестранни оператори, които не са спазили изискването да се лицензират в България, а само ще съставя списък с тях и ще ги предупреждава. Ако сайтът не блокира сам достъпът, компанията подлежи единствено на административна санкция – глоба. 

Заради досегашното изискване през юни комисията блокира достъпа до десетки чужди сайтове заради липсата на лиценз, а досега лицензираните в България чужди дружества са единици. В бранша твърдят, че това води до загуби от десетки милиони. 

Правителството на ГЕРБ въведе и данък от 15% върху оборота на всички онлайн организатори на хазарт. Двете рестрикции по никакъв начин не провокираха световните хазартни гиганти да се съобразят с решението да плащат данъци в България, което именно доведе до ограничаване на достъпа от територията на страната до стотици сайтове за залагания.

Премахване на спорната такса

Друга промяна е именно в начина на облагане на бетинг компаниите. След последните изменения те дължаха 15% данък върху оборотите си. Според новите текстове това ще става с такса върху разликата между приходите от залагания и разходите за изплащане на печалби (или върху брутната печалба) и тя ще е в размер на 20%. Компаниите обаче ще плащат корпоративен данък. За целта е предвидена промяна на текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане и премахването на данъка върху хазарта за повечето дейности.

Еднократната такса за лицензиране ще бъде 100 000 лв.

Депутатите също така искат да въведат задължението хазартните компании да бъдат социално ангажирани, като участват в някоя организация за предпазване на младите хора от хазарт, лечение на хазартна зависимост и др. До две седмици след получаването на лиценза те ще трябва да посочат в коя организация ще се включат и да преведат вноските си, които според вида хазартен оператор варират между 5000 и 50 000 лева.

Организаторите на хазартни игри в интернет одобряват предложените промени, коментира за "Стандарт" председателят на Комисията по бюджет и финанси към парламента Йордан Цонев.

За чуждите компании се въвежда изискването да разполагат с техен представител на територията на страната, който да представлява компаниите при спорове за неизплатени печалби. Ако при игра на късмета залогът е направен по телефона, печалбата ще бъде за лицето, на чието име е регистриран номерът, гласят още предлаганите промени в закона.

Компаниите трябва да имат лиценз в друга страна от ЕС, в държава по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Швейцария.

„Дружеството следва да упълномощи свой представител с адрес на територията на Република България и с представителна власт в обем, който му позволява да поема задължения за дружеството към трети лица и да го представлява пред държавните органи в Република България", се казва в мотивите.

Разширява се и дефиницията за онлайн хазартни игри.

"С проекта се предвижда изискванията към организирането на онлайн залагания да бъдат включени към всеки вид хазартна игра, които Законът за хазарта предвижда да бъдат организирани онлайн, тъй като онлайн хазарта не е отделен вид хазартна игра, а способ за провеждане на хазартната игра", пишат в мотивите си вносителите.

Също така ще отпадне забраната за отваряне на игрални зали и казина в хотели с три звезди, предвижда законопроектът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай