Петък,

Украйна обяви планове. Ще измести Русия от световен пазар

От: Стандарт нюз -
2404
Украйна обяви планове. Ще измести Русия от световен пазар
A
A
A

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушенко заяви, че страната си е поставила за цел да увеличи производството на уран и да измести Русия от този пазар, предаде ТАСС.

"Русия все още контролира значителна част от световния пазар на уран. Това забавя въпроса за налагане на санкции, защото много компании имат договори с руснаците за доставка на уран. Но ние работим усилено, за да ги изместим от този пазар, както и за увеличаване на производството на уран в Украйна", цитира министерството на енергетиката изявлението на Галушченко във Фейсбук. Според министъра "производството на уран е елемент от националната сигурност" на Украйна.

Галушченко припомни, че Украйна вече е сключила редица споразумения с международни компании, по-специално с канадската Cameco. В рамките на това сътрудничество неотдавна първата партида украински уран, добит в Източния минно-обогатителен комбинат (ВосходГОК), беше натоварена и изпратена в Канада, където украинският уран ще бъде използван за производство на ядрено гориво за нуждите на украинските атомни електроцентрали. Освен това, по думите на министъра, Украйна е получила кредитна гаранция от правителството на Обединеното кралство в размер на 192 млн. британски лири като част от сътрудничеството с Urenco.

По-рано Галушченко съобщи за споразумения с Cameco, според които тази компания ще задоволява 100% от нуждите на "Енергоатом" от природен уранов хексафлуорид (UF6) за периода 2024-2035 г., като предоставя услуги по конвертиране на уран за реакторите в Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската атомна електроцентрала. На свой ред "Енергоатом" ще продава на Канада уран, добит в Украйна, "в пълния обем на производството на елемента".

Две трети от световното производство на уран, който е суровина за ядрената индустрия, се добива от Казахстан (45% през 2021 г.), Намибия (12%) и Канада (10%). Делът на Руската федерация в световното производство на уран през 2020 г. е 5,5%, а този на Украйна - 0,9%, припомня ТАСС, пише БТА


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията