Удариха много лошо гърците, важна за тях стока поскъпва драстично

Супермаркитетите отбелязват рекордни цени за една от любимите течности в Гърция

Удариха много лошо гърците, важна за тях стока поскъпва драстично | StandartNews.com

В последно време се наблюдава рязко поскъпване на зехтина в Гърция. Нещо повече - в южната ни съседка очакват следващата година цените да вървят нагоре, заради слабата реколта, предава Нова телевизия.

Значително по-скъп е зехтинът в Гърция в последните няколко дни, но производителите не намират особена логика в това, тъй като казват, че пожарите не влияят чак толкова много на цената му. По-скоро логиката търсят в стремежа за бързи печалби на част от хората, които продават зехтин. На места той е поскъпнал от 8 евро преди няколко седмици до 14 евро в момента.

В Неа Перамос един от производителите на маслини и зехтин е Христос Румельотис. Решил да се занимава с това преди 13 години, когато бизнесът с апартаменти под наем внезапно замрял.

"Тогава дойде идеята да отглеждаме маслини и да произвеждаме зехтин Това беше по време на тежката икономическа криза в Гърция през 2010г. Трябваше да намеря нов източник на приходи. Бях чел вече някои неща за зехтина и ми беше интересно. Отидох до Атина, срещнах точните хора, научих всичко за зехтина и така започнах", разказва Румельотис.

В момента зехтинът, който Румельотис произвежда, не е поскъпнал. "Цените на нашия зехтин са същите като от миналия октомври. Ние просто нищо не сме добавили, нищо повече не ни е коствало, за да го произведем. Цената му беше формирана в момента, в който го произведохме - през октомври миналата година, и затова нашите цени са си същите", посочва той.

Но в супермаркетите положението не е същото. Масово зехтинът там е скочил драстично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай