Турция отново пуска българското мляко

Турция отново пуска българското мляко | StandartNews.com

София. След близо 16 години забрана за внос на български млечни продукти турските власти отново отварят пазара си, съобщиха от българското Министерство на земеделието и храните. Вдига се забраната и за внос на яйца.

Ограниченията отпадат след преговори между двете страни, уточняват от министерството. Производителите трябва да спазват предписанията на Регламент ЕО 852/2004 на Европейския парламент, която се отнася до хигиената на храните, както и на Регламент ЕО 853/2004, който третира хигиената на храните от животински произход.

Фирмите, които искат да изнасят млечни продукти за Турция, трябва да имат въведена система за безопасност на храните НАССР и други европейски нормативни документи за гаранция на безопасността.

В момента в България няма регистрирани огнища на шап и чума, поради което ограниченията могат да отпаднат. Що се отнася до яйцата, ограниченията бяха въведени заради наличието на нюкасълска болест. С премахването на огнищата са премахнати и забраните, въведени от турските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай