Цоцорков: Защо България консумира най-високата цена на газ?

Цоцорков: Защо България консумира най-високата цена на газ? | StandartNews.com

Кога нашият бизнес ще разбере истината защо България консумира най-високата цена на газ в Европа и на електроенергията? Това попита председателят на Надзорния съвет на "Асарел Медет" АД, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, на дискусията на "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика".

Защо газът ни е най-скъп в Европа? Беше и по-скъп - 200-300 млн. повече пари събираха трима посредници. Не искам да Ви разказвам с какви усилия сме ги премахнали. Ние сме за общ Европейски енергиен съюз и да развиваме нашите източници. Изкуствено сме държани с десетилетия да сме зависими на 100%", каза премиерът Бойко Борисов

Вярвам, че постепенно този проблем ще бъде решен. Истински се надявам санкциите и това жестоко противопоставяне, което разкървява българската, европейската и руска икономика - за никого не е хубав този инат.
Стратегията ще бъде приета, допълни той.

По думите му към момента са намерили правилната вакса на контрабандата - и финансите с НАП и Митници, МВР, много активна работа на прокуратурата, службите и е видяно какъв е резултатът - милиард повече приходи. "Гарантирам борбата с контрабандата да е не по-малка от тази в момента. Някои се надяват, че няма да устискаме. Но това е най-добрата защита на родното производство - яйца, меса, зеленчуци", каза още Борисов.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза:
"Да търсим диверсификация - освен на маршрутите, и на източниците. Трябва да разполагаме с междусистемни газови връзки. Това е нещо, което във времето назад е било игнорирано - може би с идеята да бъдем зависими. В момента работим върху изграждането на интерконекторите с околните страни и особено Гърция - защото той е част от Южния газов коридор и така ще може да доставяме газ от друг източник, различен от Русия. На 28 май окончателно инвестиционно решение за този проект, имаме уверението, че Европа ще ни помогне с финансирането. Надяваме се до 2018 г. ще имаме друг източник и това ще намали цената".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай