Ципурата и лавракът донесоха безкрайна радост на гръцки фермери

Въпреки засилената конкуренция средните цени на ципурата и лаврака са се повишили

Ципурата и лавракът донесоха безкрайна радост на гръцки фермери | StandartNews.com

Продажбата на култивирана риба се е повишила до 10-годишен максимум през 2021 г., но секторът е обезпокоен от последиците от засиления инфлационен натиск върху икономиката. Това се казва в проучване на Гръцката организация на производителите от сектора на аквакултурата (HAPO), предаде БТА, като цитира гръцката агенция АНА-МПА.

По-конкретно, продажбите на култивирана риба са достигнали 131 250 тона на стойност 636 милиона евро, което е със 7% повече като обем и 10% повече като стойност в сравнение с 2020 г. Ципурата и лавракът представляват 96 процента от продажбите (125 550 тона). Износът възлиза на 100 361 тона на стойност 499 милиона евро през 2021 г., което е с 9% повече като обем и стойност в сравнение с предходната година.

Износът, покриващ 80%, е бил разпределен за страните от ЕС и трети страни, а останалите 20 процента са били за вътрешния пазар. Италия, Испания и Франция остават водещите пазари за износ, защото закупуват 58% от гръцкото производство.

Въпреки засилената конкуренция средните цени на ципурата и лаврака са се повишили съответно с 1,5% и 6 на сто.

Секторът казва, че поредица от отрицателни фактори в резултат на пандемията и руската инвазия в Украйна са повишили производствените разходи с 25 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай