Този вирус не може да бъде изчистен от Android

Вирусът се е появил още през 2015 г., но още е често срещан сред потребителите на Android

Този вирус не може да бъде изчистен от Android | StandartNews.com

Специалистите на компанията Dr. Web разкриха съществуването на троянец за смартфони с операционна система Android. В доклад на уебсайта на компанията се казва, че вирусът Android.Xiny.5260, инсталиран веднъж на смартфона, е почти невъзможно да бъде премахнат.

Непремахваемият вирус за Android бе открит от експерти по киберсигурност в приложения от магазина Google Play. Зловредният софтуер има няколко модификации. Една от тях след инсталиране на смартфона инициира изтеглянето на приложения, което позволява на хакера да печели от програми с плащане. Друга, по-опасна модификация, заразява приложения и събира лични данни на жертвата, включително номера за контакт, пароли и друга информация.

Въпреки факта, че вирусът се е появил още през 2015 г., експертите смятат, че той все още е често срещан сред потребителите на Android. Зловредният софтуер е разработен за Android 5.1 и по-стари системи, които ги има на повече от 25 процента от всички потребители на Android. Dr. Web може да назове приблизителния брой заразени устройства, но подчертава, че една четвърт от потребителите на Android са изложени на риск.

Експертите казват, че е невъзможно да се отървете от Android.Xiny.5260 дори след премахване на заразени приложения от устройството. Единственият метод, който препоръчват служителите на компанията, е напълно да се пречисти операционната система Android от официални източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай