Топлофикациите със сериозни надежди за прехода към природен газ

Въпреки безпрецедентния натиск от страна на лобисти от енергийната индустрия, Европейската комисия публикува актуализираните правила, според които ядрената енергия и природният газ получават статута на „зелени“

Топлофикациите със сериозни надежди за прехода към природен газ | StandartNews.com

Въпреки безпрецедентния натиск от страна на лобисти от енергийната индустрия, Европейската комисия публикува актуализираните правила, според които ядрената енергия и природният газ получават статута на „зелени“.

Публикуваните промени не са финални, предстои разглеждане от институциите на ЕС и държавите членки.

За реализиране на плановете на ЕС за намаляване на въглеродните емисии топлофикациите на въглища трябва да преустановят работа или да бъдат пригодени за работа с нови горива. Какво правят българските предприятия, които използват все още въглища за енергийния преход?

В България има 10 големи въглищни централи – в градовете Варна, Габрово, Русе, Перник, Бобов Дол, Гълъбово, Раднево, Димитровград и Сливен. Централите в Габрово, Русе, Перник, Гълъбово и Сливен освен електрическа енергия произвеждат и топлинна енергия, с която захранват прилежащите градове.

Двете американски централи в Гълъбово и Раднево бяха модернизирани преди десетина години. В преустройството бяха вложени няколко милиарда лева. За реализиране на енергийния преход AES Гълъбово инвестира в проекти за постепенно премахване на въглищата и строи фотолтаични паркове. Интересно, е че ТЕЦ Бобов Дол, колкото и по-назад да е в процеса на енергийния трансфомация в сравнение с американските централи, също работи по проект за строителство на гигантски фотолтаичен парк за производство на 100% екологична енергия. За да ускорят процеса на намаляване на използваните въглища от дружеството работят и по проект за преминаване към природен газ.

С постепенното намаляване на въглищата и увеличаване на дела на природния газ, ТЕЦ Бобов Дол ще намали значително и емисиите въглероден диоксид. От дружеството обявиха, че планират да инвестират и в американски газови турбини, които са едни от най-надеждните и доказали своята висока ефективност. Подобно съоръжение има само в Топлофикация Плевен и вече се използва над 15 години. Дружеството използва само природен газ за производството на енергия и за момента не е толкова силно засегнато от плановете на Европа за зеления преход. Още повече, ако проектите за преминаване към природен газ бъдат приети за финансиране, потенциална смяна на горивния микс ще се отложи още повече.

Замяна на въглищата с природен газ планират и във Варна, Перник и Русе. От ТЕЦ Варна обявиха старт на реализацията на мащабен проект за реконструкция на централата и изграждане на два нови енергоблока с комбиниран парогазов цикъл на мястото на три блока, които са изведени от експлоатация. Дружествата в Перник и Русе инвестираха сериозни суми в газови когенератори и в момента работят по монтажа им. Според плановете и на двете дружества съоръженията трябва да заработят до няколко месеца и с пускането им в експлоатация още от това лято да преустановят използването на въглища извън отоплителния сезон, което ще е огромна стъпка към подобряване на екологията. От Топлофикация Перник казаха публично, че обмислят и инвестиция в американска газова турбина, както ТЕЦ Бобов Дол.

Биомасата също е заложена в плановете на много дружества. Природният газ, заедно с комбинацията от безпорно приетата като възобновяем източник на енергия биомаса са от изключителна важност не само за прехода към зелена енергия, но и за осигуряване на енергийния баланс на страната.

Дадените примери означават, че ако актуализираните права на Европейската комисия влязат в сила, от тях ще извлекат ползи много български топлофикации, което от своя страна ще спомогне за по-бързото създаване на по-екологично производство на енергия в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай