Понеделник,

TBI Bank с рекордна нетна печалба от 23 млн. евро за 2019 г.

От: Иван Ватахов -
A
A
A

Нетната печалба на TBI Bank се увеличава с 58% и достига рекордните за компанията 22.9 млн. евро спрямо одитираните консолидирани финансови резултати. Банката демонстрира ръст над средния за пазара в повечето бизнес сегменти: активите ѝ нарастват със 17% на годишна база и в края на 2019 г. достигат 465 млн. евро. Отпуснатите кредити през 2019 г. са в размер на 336 млн. евро, което води до увеличение на общото кредитно портфолио с 19%. В края на 2019 г. то достигна 368 млн. евро. Депозитите от домакинства също се увеличават с 25% и достигат 281 млн. евро.

Но какво стои зад всички тези данни? Те са директен резултат от дългосрочната стратегия, която банката следва след придобиването от 4finance през 2016 г. Тя се базира на ефективност и ясен фокус върху основния бизнес на институцията. Водещ е т. нар. phygital-модел, който е комбинация от услуги, предлагани във физически офиси и чрез множество дигитални канали. Moделът позволява на банката да обслужва все повече и повече доволни клиенти на двата си основни пазара – България и Румъния.

Повече от 1 милион кандидатствания за кредити в двете държави и над 500 хиляди предоставени кредита през 2019 г. са доказателството за това – те нареждат TBI Bank сред лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа. Чрез въвеждането на иновативни решения за стоково кредитиране в мрежата от търговски партньори през изминалата година TBI Bank успя да разшири капацитета на предлаганите услуги, което подпомогна предоставянето на общо 130 хиляди кредита на стойност 85 млн. евро, което се изразява в 26% ръст на годишна база. Също през 2019 г. TBI Bank навлезе на нов пазар – Полша, и добави нови страхотни попълнения към екипа си.

Но нека се върнем към финансовите показатели. В края на 2019 г. TBI Bank има силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността на банката – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 18.9%, а коефициентът на ликвидно покритие – 258%.

„Изключително горди сме да представим нашите финансови и бизнес показатели за 2019 г. Тя се превърна в поредната успешна година, в която усилията на целия екип допринесоха за изключителни резултати. TBI Bank демонстрира рекордно висока нетна печалба, водена от устойчив и здравословен растеж на кредитния ѝ портфейл, с непрекъснати подобрения в цената на риска и дисциплиниран подход в управлението на оперативните разходи, които ни позволиха отново да станем банка номер 1 в България по отношение на „Ефективност и рентабилност“, казва Денис Горбунов, главен финансов директор на TBI Bank.

Наистина, в последните седем години TBI Bank e сред най-печелившите банки не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. 2019 г. не прави изключение – през цялата година възвръщаемостта на активите на банката е над 5%, възвръщаемостта на капитала – 21%, а възвръщаемостта на обслужваните кредити – над 30%.

„В последните години екипът на TBI Bank работи усилено и създаде една страхотна бизнес организация. Вътрешната култура залага на непрекъснато придобиване на нови знания, което ни помага да отговорим на постоянно променящите се нужди на клиентите ни – нашата рекордна година е резултат от това. В момента всички бизнес организации в световен мащаб преминават през предизвикателни времена, но устойчивият ни бизнес модел и финансовата стабилност на TBI Bank ни дават сили да продължим с нашата трансформация и инвестиции в технологии в полза на клиентите ни“, казва Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF (TBI Bank).

Тагове: Tbi Bank Печалба 2019

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички