Световната банка проверява тока

Световната банка проверява тока | StandartNews.com

София. И експерти на Световната банка ще се включат в инспектирането на българската енергийна система. Те пристигат в понеделник в София и ще изследват инвестиционните разходи, направени в системата, тяхната ефективност и ще излязат със съответна оценка, съобщи служебният министър на икономиката Асен Василев.

Представителите на международната финансова институция ще се присъединят към проверяващите колеги от Европейската комисия, които кацат във вторник по покана на служебния кабинет. Тяхната задача е да проверят сключените договори в родната енергетика, кои от тях и в каква степен противоречат на закона и на директивите на ЕС. Василев не изключи и възможността за предоговаряне на неизгодните контракти. До две-три седмици ще бъде готов моделът, по който ще се разработят възможностите за либерализация на пазара на тока и тогава ще е ясно и какви резерви и възможности има за намаляване на цената, поясни Василев. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вече е наредило да не се изкупува ток от "зелените" централи, за които е установено, че не спазват законите.

По-малко от половината мощности за производство на електричество работят в момента, за съжаление ток се купува от най-скъпите производители, обясни той. Причината е, че досега българската икономика е била управлявана от политически, а не от икономически съображения, понякога в нарушение на законите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай