Стойнев: Таксата за ВЕИ щеше да удържи цената на тока

Стойнев: Таксата за ВЕИ щеше да удържи цената на тока | StandartNews.com

София. Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите централи е целяла да удържи увеличението на цената на тока. Това заяви пред Дарик радио бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му служебното правителство трябва да намери алтернативен източник, за да реши проблема.

„Ако цената се увеличи през октомври за крайните потребители, а и за бизнеса, основна причина ще бъде именно отмяната на 20-процентната такса върху ВЕИ, тъй като НЕК трудно може да преглътне един такъв разход, тъй като тази цена е изключително висока", заяви Стойнев.

В края на юли Конституционният съд отмени въведената от парламента от през януари такса от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи.

По думите на Стойнев преди да бъде отменена от таксата за ВЕИ са били събрани 81 млн. лева и 50 млн. от тях са били насочени в съвсем различна посока, а не както се очаквало в енергийната система. Това било направено от министър Петър Чобанов.

"Те са пренасочени мисля за подпомагане на бедстващите региони, но в крайна сметка това са средства, които намаляват крайната цена. Но аз не казвам, че само подобни стъпки ще бъдат решаващи", коментира още бившият минисър.

Освен това според него трябва да продължи работата по прекратяване на дългосрочните договори с американските централи и с изкупуването на цялата енергия от възобновяемите източници. Стойнев е категоричен, че страната ни по никакъв начин не е застрашена от режим на тока през зимата.

Тази сутрин служебният вицепремиер Екатерина Захариева изрази опасение, че това е реален сценарий, ако няма промяна в системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай