Спират скока на тока с нова формула

Махат добавките от преноса, за да се отпуши износът

Спират скока на тока с нова формула | StandartNews.com

Исканият от производителите скок на тока от 1 юли може да бъде спрян с нова формула. Това обяви икономическият министър Асен Василев при отчета на икономическата част от служебния кабинет ден преди Народното събрание да гласува новото правителство. Сега начинът на ценообразуване не цели постигане на най-ниска цена на тока, а разпределение на мощностите така, че всички да са щастливи, обясни Василев. За да не поскъпне токът от 1 юли за бита и малките фирми, една от идеите е някои от централите да бъдат ограничени да продават енергията си на регулирания пазар. Освен това, за да се отпуши износът на ток, добавките за "зелена" (от ВЕИ) и "кафява" (от когенерациите) енергия и за изкупуване на тока по дългосрочните договори с американските централи (т.нар. невъзстановяеми разходи) вече няма да се плащат при преноса на енергия, а само при купуването на съответните количества.

Предложенията ще залегнат в проекта за промени в Закона за енергетиката, който служебното правителство завещава на новия кабинет и парламент.

"Вярвам, че цената на тока няма да се покачи от 1 юли тази година", подчерта министър Василев. Днес, вторник, кабинетът трябва да получи доклада за състоянието на енергийния сектор, изготвен от Световната банка, а до края на седмицата - и доклада на ЕК. Служебното правителство назначи външни проверки на енергийния сектор. Целта беше те да открият проблемите в ценообразуването на тока и дадат препоръки за отстраняването им.
"Най-общо в доклада на ЕК се посочва, че е нужна либерализация на енергийния пазар, създаването на независим регулатор и усилена работа в посока енергийна ефективност", коментира вицепремиерът Екатерина Захариева.

Потреблението на ток няма да се повишава през следващите години, което ще доведе до голям дисбаланс, обясни Захариева. Предвижда се и 20% от сумата, предвидена по ОП "Региони в растеж", да бъде насочена за саниране на обществени и жилищни сгради. До петък Енергийният системен оператор ще бъде отделен от НЕК и ще стартира проектът за изграждане на газова връзка между България и Сърбия, обеща още служебният министър Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай