Спиди подкрепя и разчита на гражданския контрол над поведението на шофьорите-куриери на пътя

Спиди подкрепя и разчита на гражданския контрол над поведението на шофьорите-куриери на пътя | StandartNews.com

Компанията е първата, която си партнира с мобилното приложение „Гражданите", изобличаващо шофьори-нарушители
Спиди АД е първата българска компания, която официално подкрепя и разчита на помощта на гражданското общество, за да контролира по-ефикасно дали шофьорите на служебните й автомобили спазват правилника за движение по пътищата. Това стана възможно благодарение на партньорството на компанията с популярното мобилно приложение „Гражданите" (http://www.grajdanite.bg), което позволява на всеки гражданин да снима и публикува в мрежата шофьори в нарушение на Закона за движение по пътищата. По този начин всички снимани от граждани автомобили на Спиди, чиито водачи са нарушили правилата, се преглеждат в реално време от ръководството на компанията.

В специално разработен портал (http://business.grajdanite.bg) мениджмънтът на Спиди ще има възможност да предприеме съответните мерки съгласно българското законодателство и правилника за вътрешния ред на компанията, както и да се извини от името на своите служители за нарушението. Независимо от това, че отговорността за спазване правилата за движение по пътищата е лична на самия водач, в Спиди отдавна са предприети и се изпълняват редица мерки, свързани с допълнителен инструктаж на всеки служител, регулярни опреснителни курсове, постоянен контрол и фокус върху важността и задължението на всеки гражданин да спазва обществения ред. Присъединяването на компанията към проекта „Гражданите" е естествено продължение на политиката на Спиди АД да бъде социално-отговорна компания в полза както на бизнеса, така и на гражданите и обществото.

„Социалната отговорност на Спиди е насочена не само към спонсорства и дарения за различни каузи, но и към подкрепата за решения, които подобряват средата ни за живот – екологични, научни, граждански. Подобряването на културата на пътя е един от големите проблеми на съвременното българско общество. Като компания, чиято дейност е тясно свързана с този въпрос, в Спиди не можем да си затваряме очите, включително и за провинения на наши служители. Гражданската ни позиция е да работим за подобряването на тази ситуация и затова ценим високо възможностите, които ни предоставя партньорството с мобилното приложение „Гражданите" – казва Данаил Данаилов, член на Борда на директорите на Спиди АД.

Присъединяването към проекта „Гражданите" е не просто поредната стъпка в посока утвърждаване на корпоративните принципи на Спиди в сферата на социалната отговорност. По този начин от компанията помагат и за развитието на уникалния по рода си български startup проект, дело на мислещите иновативно Христо Борисов, Иван Митов, Стоян Митов и Тодор Лилков.

Техният продукт е плод на все по-голямата нужда от инструменти и платформи, която да позволява изява на гражданска позиция. Създателите на приложението вярват, че от развитието на иновациите и на все по-активното гражданско общество се получава добра симбиоза, която ще донесе положителна промяна. Целта им е да покажат, че е възможен конструктивен и положителен диалог между участниците в движението. Затова и подхождат към желанието за промяна по модерен, ефективен и позитивен начин, дори с чувство за хумор.

„Искаме да ангажираме всички участници на пътя – граждани, общини, Пътна полиция, застрахователи и фирми с техните служебни автомобили. Целта ни е една такава добра идея да няма само кампанийна съдба, а да се превърне в устойчив бизнес модел, от който полза ще имат както отделните граждани, така и институциите и компаниите, и най-вече цялото гражданско общество. В момента спокойно можем да твърдим, че с включването на Спиди като първата компания, която използва приложението, в България се ражда един нов бизнес модел от полза за обществото", категорични са създателите на „Гражданите".

Те вярват, че и други компании ще вземат пример от Спиди и ще инвестират в подобряване културата на своите шофьори като се абонират за услугата. Това ще им позволи да следят поведението на водачите на фирмените автомобили и да предприемат своевременни мерки както за подобряване на корпоративния имидж, така и за общата култура на пътя.

За проекта „Гражданите"

„Гражданите" представлява мобилно приложение, което позволява на потребителите да заснемат и публикуват в мрежата снимки на шофьори, които са паркирали неправилно, шофират с риск за околните или извършват друго нарушение на правилата. Ако провинилият се разпознае своя автомобил, има опцията да се извини на човека, качил снимката. Един път качена, снимката на провинилия се може да бъде свалена от системата само срещу извинение под нея. Потребителите могат и да се регистрират и да следят номера на автомобила си като получават известие, ако той бъде хванат в нарушение. Ако авторите на съответния сигнал са склонни да свидетелстват срещу нарушителя, сигналите за неправилно паркиране се препращат към Пътна полиция или Столична община. Близо 30 хиляди са свалените приложения, което означава, че в България в момента има десетки хиляди граждански камери за контрол в повече.

Повече за корпоративната социална отговорност на Спиди: http://www.speedygoesgreen.bg
Повече за мобилното приложение „Гражданите": http://www.grajdanite.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай