Соларите скочиха на Марин Райков

Соларите скочиха на Марин Райков | StandartNews.com

София. Българската фотоволтаична асоциация (БФА) скочи на служебния премиер Марин Райков. В открито писмо производителите на ток от слънце го упрекват в покровителстване на определени кръгове в енергетиката и нарушаване на законите.

"Макар правителството на ГЕРБ да подаде оставка имено поради поведението на ДКЕВР, НЕК и другите държавни монополи, Вие не освободихте компрометирания състав на ДКЕВР, а дейността на енергийните дружества остана без промяна. Вие продължихте да толерирате незаконността в сектора", се казва в писмото.

От БФА твърдят, че ограниченията за производството, които им се налагат, освен че са незаконни, нямат и смисъл. "На 19 май по обед при ясно слънце и товар по мрежата от 3500 мегавата ВЕИ-тата са работили без ограничения и не се е стигнало до срив в системата. На 21 май при по-голямо потребление на ток и по-слабо слънцегреене ЕСО ограничава производството на зелените централи", се казва в писмото, с което БФА призовава премиера да спре ограниченията на зелените централи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай