Сменяме доставчика на ток по интернет

Сменяме доставчика на ток по интернет | StandartNews.com

За целта трябва да сме платили сметките си и да имаме е-подпис

Заявленията за промяна на доставчика на ток ще могат да се подават и по интернет, но за целта трябва да бъдат подписани с електронен подпис. Това е записано в публикуваната от КЕВР инструкция за смяна на доставчика от битовите и малки бизнес потребители, които са оборудвани с електромери без почасово отчитане. С нея се дава възможност на домакинствата да излязат на свободния пазар на ток от 1 април, откогато в сила влизат и стандартизираните товарови профили (СТП). Самите СТП ще са важни не за клиента, а за търговците на електроенергия, за ЕРП-та и ЕСО. Търговците ще причисляват всеки клиент към даден СТП на базата на това дали се отоплява с ток или с алтернативно гориво, като цените на електроенергията между отделните СТП ще бъдат различни.

Както "Стандарт" вече писа, заявленията за промяна на доставчика ще се подават до 10-то число на предходния месец, а самата смяна ще става от 1-во число на новия месец. Заявленията могат да се подадат както от потребителя, така и от избрания от него нов търговец, като за целта клиентът трябва да му даде нотариално заверено пълномощно.

Всъщност с правилата КЕВР препотвърждава администрираща роля на ЕРП-та, към чиято мрежа са присъединени клиентите, при смяната на доставчика на електроенергия. ЕРП-то трябва да провери за нередности всички подадени документи за смяна на доставчика, включително и дали клиентът е изряден платец.

Инструкцията дава яснота и как при фалит на доставчика клиентът може да получава ток от доставчика от последна инстанция (ДПИ), както и как да смени ДПИ с друг доставчик на либерализирания пазар или с краен снабдител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай