Скандал със затворения завод! Разкрития от работниците

Установени са нарушения

Скандал със затворения завод! Разкрития от работниците | StandartNews.com

Страшен скандал се заформя около американския завод край Пловдив, който затвори.

Работниците от "Санмина България" били натоварвани в автобуси и карани вътре в предприятието, за да подпишат заповеди за освобождаване, след което били връщани обратно кой откъдето е, без да им се позволява да влизат в разговори на портала на завода. Това коментира пред Plovdiv24.bg председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.  

Всъщност стана ясно, че КНСБ са направили структура на профсъюзната организация в американския завод, разказа още Бойкински. През март тази година там се провело учредително събраните на КНСБ, тъй като нещата били спешни. Било е издадено удостоверение за легитимност на организацията, което е било депозирано при работодателя.

Той обаче не се съобразил с това. И месец по-късно вече започнала репресия спрямо председателя и секретаря на синдикалната организация в "Санмина". Към настоящия момент все още се водят дела за оспорване на незаконосъобразността на съкращенията.

"Категорично позицията, по данни на председателя ни там, е, че в завода никой не желае и има негласна категорична забрана за създаване на синдикална организация, което контрастира с афишираното от ръководството в началото, при откриването на завода", каза Бойкински.  

По същия некоректен начин е започнало и масовото съкращение на хората през месец септември тази година. Синдикалната организация на КНСБ е изпращала няколко пъти писма до ръководството с желание за среща, но няма чуваемост от негова страна.

Напротив, има абсолютен и категоричен отказ, за да се стигне до настоящата процедура за масови съкращения. Когато вече има създадена синдикална организация в предприятието, работодателят е длъжен да я уведоми за намеренията си. Това не се е случило, каза Бойкински.

Ето защо от КНСБ са изпратили сигнал и до Инспекцията по труда, които  направили проверка, съгласно българското законодателство.

Установени са нарушения на разпоредбите.

В уведомление до Инспекцията по труда е посочено, че общият брой на работниците и служителите, които ще бъдат съкратени, е 444 души, за времето от 23.10.2023 г. до 01.12.2023 г.

Въпреки това, от 2 до 22 октомври, поради липса на поръчки и преустановяване на производствения процес произтичащи от прекратяване на договор с основен и ключов клиент, е спряно производството. Хората първоначално били пуснати в платен отпуск, но от 23 октомври започват масовите съкращения.

Инспекцията по труда е съставила акт за нарушения и се очаква да бъдат наложени санкции.

На 23 октомври представители на синдикалната организация посетили завода, но те не са били допуснати вътре. Ето защо застанали на портала, за да разговарят с всеки един работник за правата му. Повечето от хората не са знаели нищо за съкращенията. Тогава именно започнало превозване на хората с автобуси вътре, за да нямат досег до синдикалистите.

"Товарят ги на автобуса, карат ги да си подпишат заповедта за съкращение и ги извозват обратно с автобуса, без те да имат право да слязат и да говорят с който и да е", разказа Боян Бойкински.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кавръка
преди 5 месеца

Така се започва, със съкращения, с разбити човешки съдби и мечти, хора купували НИ на 2к евро квадрата в Пловдив…

Откажи