Вторник,

Шоу. Вместо с карта, пазаруваш с пръст

От: Редактор -
132
Шоу. Вместо с карта, пазаруваш с пръст
A
A
A

Българите вече могат да плащат сметки и да пазаруват в магазина с отпечатък от пръста си. Отпечатъкът е съхранен в микрочип, който се слага в телефона. Това заявиха пред „Телеграф“ от БНБ.

„Използваните методи за отдалечена идентификация доскоро включваха само комбинация от потребителско име и парола и въвеждане на еднократен код, получен чрез есемес или генериран от софтуерен или хардуерен тоукън устройство. С отпечатъка обаче вече няма да е така. Той се съхранява в микрочип в мобилния телефон“, заявиха от БНБ.

Съвременните мобилни телефони са снабдени със сензори за сканиране на пръстови отпечатъци или лицево разпознаване, които позволяват на клиентите да се идентифицират лесно и сигурно пред своя доставчик на платежни услуги, когато желаят да направят плащане - както в интернет, така и във физически магазин.

Ако си сменим телефона, при инсталиране на приложението се изисква допълнителна верификация. Тя може да включва въвеждане на потребителско име и парола за електронното банкиране, както и специален еднократен код, който се получава от доставчика на платежни услуги в офис или дистанционно чрез есемес съобщение.

Използването на електронно и мобилно банкиране предоставя много удобства на клиентите, но крие и съответните рискове.

Препоръчваме на хората да проявяват предпазливост към всяко електронно писмо, което се твърди, че изхожда от техния доставчик на платежни услуги, и да сравняват внимателно данните за имейл адреса на изпращача.

Ако получат съобщение за блокирана сметка, да не въвеждат своите парола и еднократни кодове, получени чрез есемес, в съдържащите се в писмото линкове, а своевременно да се свържат с центъра за обслужване на клиенти или да отидат незабавно във физически офис на банката, обясниха от БНБ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички