Шоу. Вместо с карта, пазаруваш с пръст

Той ще замени като отпечатък картата

Шоу. Вместо с карта, пазаруваш с пръст | StandartNews.com

Българите вече могат да плащат сметки и да пазаруват в магазина с отпечатък от пръста си. Отпечатъкът е съхранен в микрочип, който се слага в телефона. Това заявиха пред „Телеграф“ от БНБ.

„Използваните методи за отдалечена идентификация доскоро включваха само комбинация от потребителско име и парола и въвеждане на еднократен код, получен чрез есемес или генериран от софтуерен или хардуерен тоукън устройство. С отпечатъка обаче вече няма да е така. Той се съхранява в микрочип в мобилния телефон“, заявиха от БНБ.

Съвременните мобилни телефони са снабдени със сензори за сканиране на пръстови отпечатъци или лицево разпознаване, които позволяват на клиентите да се идентифицират лесно и сигурно пред своя доставчик на платежни услуги, когато желаят да направят плащане - както в интернет, така и във физически магазин.

Ако си сменим телефона, при инсталиране на приложението се изисква допълнителна верификация. Тя може да включва въвеждане на потребителско име и парола за електронното банкиране, както и специален еднократен код, който се получава от доставчика на платежни услуги в офис или дистанционно чрез есемес съобщение.

Използването на електронно и мобилно банкиране предоставя много удобства на клиентите, но крие и съответните рискове.

Препоръчваме на хората да проявяват предпазливост към всяко електронно писмо, което се твърди, че изхожда от техния доставчик на платежни услуги, и да сравняват внимателно данните за имейл адреса на изпращача.

Ако получат съобщение за блокирана сметка, да не въвеждат своите парола и еднократни кодове, получени чрез есемес, в съдържащите се в писмото линкове, а своевременно да се свържат с центъра за обслужване на клиенти или да отидат незабавно във физически офис на банката, обясниха от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай