Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа за втори път през 2015 г.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа за втори път през 2015 г. | StandartNews.com

Козлодуй. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" прекъсна работа за кратко за втори път от началото на тази година. Една от двете помпи, захранваща с охлаждаща вода парогенераторите, е спряла в сряда вечерта.

"Мощността на блока временно бе намалена до 40% от номиналната, след което са извършени необходимите проверки и анализи на състоянието на съоръженията. Установено е, че причина за изключването на турбопитателната помпа е намаляване на разхода на охлаждащата вода. След възстановяването на нормалния разход на охлаждаща вода, в 18:40 часа помпата е включена в работа и мощността на блока се повишава до достигане на 100%", пише на официалния сайт на АЕЦ "Козлодуй".

Събитието е в конвенционалната част на шести блок и няма отношение към ядрената безопасност. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. Пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" работи със 100% натоварване на мощността, посочват още от централата.

Стандарт Нюз припомня, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от енергийната система в неделя. Той спря работа за седем часа, което бе първото прекъсване за тази година. Тогава автоматичната система е подала фалшив сигнал, което наложило изключване на блока, съобщи шефът на централата. Димитър Ангелов изтъкна, че наносни боклуци, навлезли в охлаждащия канал от Дунав, са причината за проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай