Шефът на "Тошиба" хвърли оставка

Шефът на "Тошиба" хвърли оставка | StandartNews.com

Шест години корпорацията регистрирала нереално високи приходи

Президентът на японската корпорация "Тошиба" Хисао Танака и двамата му предшественици Норио Сазаки и Ацутоши Нишида подадоха оставки заради финансов скандал в компанията. Сазаки в момента е вицепрезидент на компанията, а Нишида - специален съветник.

Оставки подават и още петима членове на управителния съвет. Ден преди оставките в Токио бе публикуван доклад на назначени от компанията независими одитори, според който финансовите показатели на "Тошиба" шест години не са били реални. Така печалбата на компанията е била завишена със 151,8 млрд.йени (1,2 млрд. долара).

Танака и предшествениците му карали счетоводителите да завишават печалбите от компютърния бизнес на концерна. Сега "Тошиба" ще преизчислява печалбите си за периода 2008-2014 г. "Ние носим сериозна отговорност", разкая се публично Танака. Той добави, че сега компанията ще трябва да "изгради нова структура, за да се реформира. След него председателския пост ще получи Масаши Муромаши.

Очакваше се Танака и Сасаки да подадат оставка през следващите месеци. Но оттеглянето им бе ускорено, след като правителството обяви, че скандалът може да навреди на международното доверие в бизнес практиките в Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай