Събота,

Ще има ли енергиен режим в Европа тази зима?

От: Редакция -
1741
Ще има ли енергиен режим в Европа тази зима?
A
A
A

Главният изпълнителен директор на "Шел" (Shell) Бен ван Бюрден предупреди в четвъртък, че Европа може да се наложи да ограничи достъпа до енергия тази зима, тъй като прогнозира "значително" по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС, съобщава "Файненшъл таймс".

Шефът на най-голямата петролна и газова компания в Европа каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е "способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки" и че не може да се изключи едно пълно спиране на износа на руски газ за Европа.

"Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа", каза Ван Бюрден на енергийна конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022, предаде БНР.

"Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се сблъскаме с много съществено ескалиране на цените, така че ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката", каза той.

"В най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която трябва да въведем разпределянето на дажби", предупреди Ван Бюрден.

Главният газопровод на Русия за Германия - "Северен поток 1" беше спрян за планирана поддръжка и профилактика в понеделник, като опасенията нарастват, че потокът от газ може да не се възобнови след приключването на ремонта на 21 юли.

Миналата седмица Путин заплаши с "катастрофални последици" за световните енергийни пазари, ако западните сили наложат допълнителни санкции на Москва заради руското нахлуване в Украйна през февруари.

Днешното предупреждение на шефа на "Шел" идва, след като Европейската комисия прогнозира, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г. от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за целия ЕС поради растящите цените на енергията и войната в Украйна.

"Нови увеличения на цените на газа могат допълнително да увеличат инфлацията и да задушат икономически растеж, предупреди Комисията.

Източник: business.dir.bg


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com