Рикошетът от скъпия ток: Цените нагоре, заплатите надолу

Над 2,5 млрд. ще е годишната сметка за електроенергия на бизнеса, училищата, болниците и администрацията 

Рикошетът от скъпия ток:  Цените нагоре, заплатите надолу | StandartNews.com

* Над 2,5 млрд. ще е годишната сметка за електроенергия на бизнеса, училищата, болниците и администрацията 

* Очакват още половин година да се задържат безпрецедентно високите нива на борсата 

Енергийното цунами с цените на тока и газа, което връхлетя не само България, но и Европа, може да се окаже по-разрушително за икономиките и от ковид пандемията. Световни експерти вече прогнозираха, че то ще забави започналото възстановяване на Стария континент заради нaмaлeнa пoĸyпaтeлнa cпocoбнocт нa пoтpeбитeлитe, пo-ниcĸo пpoизвoдcтвo и пo-виcoĸи oпepaтивни paзxoди.

А ефектът от него за българите може да се опише с една дума - бедност.

Защото свръхвисоките цени на електроенергията на свободния пазар и на природния газ ще доведат от една страна до поскъпване на всички стоки и услуги, а от друга - до задържане или намаляване на заплатите, както и в някои случаи - до съкращаване на работни места. 

Над 2,5 млрд. лева ще излезе годишната сметка за ток на бизнеса и другите потребители на електроенергия на свободния пазар - училища, болници, детски градини, административни и общински сгради. Изчислението е на база на цените, които вече са факт и фючърсите, които показват, че нивата ще се задържат необичайно високи поне още половин година, съобщи пред "Стандарт" Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Тези 2,5 млрд. са около 10% от фонд работна заплата за този период в национален план, посочи той. И нарече ситуацията безпрецедентна: "Никога не е имало толкова високи цени и никога не е имало толкова бърз ръст в цената на електроенергията - 2-3 пъти скок за по-малко от година". 

Към 22 септември 2021 г. средната цена на борсата у нас е била 238 лв. за мегаватчас. За четвъртото тримесечие на 2021 г. фючърсите на българската енергийна борса и на тези в Румъния и Унгария, които са важни за нас, са 322 лв. следно. За първото тримесечие на 2022 г. се очаква около 326 лв. средно. Чак през второто тримесечие прогнозите са цените да тръгнат надолу, обясни Велев. Той изчисли и средната цена за годишния регулаторен период - от 1 юли 2021 до 1 юни 2022 - получава се средно претеглена прогнозна цена от близо 260 лв. за мегаватчас. В същото време разчетите на бизнеса са били направени при прогнозна цена от 119 лева. Завишението е над 2 пъти, изчисли още Велев.

Икономиката ни не е готова да посрещне такъв шок, коментира и Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/. По думите му, родната икономика не е конкурентна спрямо сходните европейски индустрии в ЕС, а да не говорим спрямо трети страни, които не купуват емисии. 

Бизнесът иска компенсации за скъпия ток от свръхпечалбите в енергетиката

Ценовите бомби, които ще избухнат

Скъпата енергия залага ценови бомби, чиито експлозии предстои да видим в скоро време. Ето няколко от тях, които най-сериозно ще ни бръкнат в джоба: 

1. "Перфектната буря" с храните 

Увеличението вече е факт, като една от причините е световната тенденция за поскъпването на суровините - те чупят рекорди от 2014 г. Когато към нея се прибавят токът и газът, се получава "перфектната буря". Статистиката за средата на септември от Комисията за стоковите борси и тържища показва поредно увеличение за седмицата при захарта /2,2%/, бялото брашно /близо 3%/, яйцата /5%/, олиото, кравето сирене, киселото мляко /2,2%/ и др.

2. След горивата и БДЖ увеличава тарифите 

Освен скока в цената на бензина и дизела, при които имаме увеличение над 20%, скъпият ток повлича и цената на жп транспорта. „БДЖ – Пътнически превози“ вече прави разчети за повишаване на цените на билетите заради двукратно нарасналите разходи на превозвача за ток, съобщи управителят Любен Нанов. „Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса годишно ток, тъй като от всичките 565 влака, 470 са електрически. Той струваше дълго време 100-110 лева за мегаватчас, а сега е 220-250 лв. Относителният дял на електроенергията в общите ни разходи е 21%. Имаме право два пъти в годината да индексираме цените на билетите  и в момента правим разчети”, каза Нанов. 

Освен пътническите превози, ще поскъпнат и товарите на железниците. "Пратиха ни писмо, че от 1 октомври вдигат цените – това е кръвоносната система за големите товари“, обясни Константин Стаменов от БФИЕК.

3. Скок на водата 

Цената на електроенергията за ВиК дружествата, която е заложена от КЕВР, е 76 лева. Това е няколко пъти над нивата в момента и неминуемо ще се отрази на крайната цена, коментират експерти.

4. Скъпият газ повлича парното

Централното отопление ще поскъпне от Нова година, прогнозират експерти. Очакванията са увеличението да е между 5 и 15%. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай