Рекламният пазар ще продължи да се свива

Рекламният пазар ще продължи да се свива | StandartNews.com

София. Около 3% свиване на рекламния пазар се очаква през 2013 г., показват данните на Българската асоциация на комуникационните агенции. Единствената добра новина е, че спадът през последните години се е забавил.

"Тази година има избори, но миналата имаше футболно първенство, така че очакваме спад за 2013. Ако има втори избори, може малко да се вдигне, но пък ние очакваме едни избори, така че прогнозираме спад за пазара", обясни председателят на БАКА Красимир Гергов.

"Единственото положително в последните две години е, че спадът на рекламния пазар се забавя, но това е, защото няма накъде повече", коментира по време на форума директорът на медия агенция "Пиеро 97" Иво Цеков.

Миналата година брутният обем на пазара се е увеличил с 8%, но нетно се е свил, показват данните. „Пиеро 97" оценява нетната стойност на рекламния пазар през 2012 г. на 710 млн. лв., или с 1.3% по-малко, отколкото през 2011 г.

Минимален ръст има в нетните инвестициите в телевизионна реклама - около 2%. Тя продължава да има най-голям дял от рекламните инвестиции - 59%. Най-голям е спадът в радиорекламата – 29%. Спадът в пресата е 5%.

За интернет рекламата беше направено уточнение, че има данни само за брутните обеми и ръстът при тях е 7%, докато нетно пазарът остава на нивата от 2011 г. и възлиза на над 12 млн. евро, съобщава Регал.

"Миналата година започна с високи цели и очаквания, но в крайна сметка страстите се охладиха бързо и пазарът остана на същите нива за втора поредна година", коментира Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай