Вторник,

Пуснаха първата отсечка от магистрала "Европа"

От: Редактор -
Пуснаха първата отсечка от магистрала "Европа"
A
A
A

Готов е първият 17-километров участък от магистрала „Европа“ между Драгоман и Сливница. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Строителните работи са завършили половин година по-рано от предвиденото по договор и шофьорите вече преминават по него.

Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

Магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийският околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

В момента продължава строителството на 14,5 км от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи започнаха през февруари тази година и по договор трябва да приключат през януари 2022 г.

Проектът се финансира от Механизма за свързана Европа и националния бюджет. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе.

В момента се изготвя техническият проект за отсечката, уточняват от АПИ. След дълъг ремонт тунелът „Витиня” ще бъде пуснат в движение през януари 2021 г

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички