Проверяват фирми, които работят с взривни вещества

Проверяват фирми, които работят с взривни вещества | StandartNews.com

В началото на април започват планови проверки на четирите предприятия в Старозагорско, който работят с взривни вещества, съобщи Йордан Йорданов от областната инспекция по труда в сряда. Частната фирма „Балиста" край Мъглиж, в която избухна трагичен взрив през декември миналата година., все още не работела заради неизпълнените предписания на трудовите инспектори.

Собствениците на фирмата обаче обжалвали предписанията в съда, който още не се произнесъл по жалбата им. Както е известно, малко преди Коледа, по време на производството на сигнален факел, взрив уби на място един работник, а други две работнички бяха ранени. Впоследствие едната почина от тежките изгаряния в Пирогов.

Общо 19 са санкциите, наложени от областната инспекция по труда за нарушения на трудовото законодателство, като по-голямата част са за липсата на регламентирано работно време, съобщи още Йорданов.

Така например старозагорски работодател е бил санкциониран втори път заради липса на работно време на работното място, като глобата е скочила от 3000 лв. на 20 000 лв при повторното нарушение. Според инспекторите по този начин се укривал извънреден труд, който работодателят не заплащал на работниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай