Повече чуждестранни инвестиции в Хасково

Повече чуждестранни инвестиции в Хасково | StandartNews.com

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев и министър Вежди Рашидов обсъждат бъдещето на региона на дискусия на "Стандарт" и КРИБ 

Чуждестранни инвестиции стъпват в Хасково и преобразяват града. Големи компании избират региона, за да създадат там свои предприятия. Как тенденцията от последните месеци да продължи и общината да се превърне в мощна инвестиционна дестинация ще обсъждат днес на дискусия "Да! На българските региони - Хасково" министри, бизнесмени, кметове и учени навръх празника на града. Форумът се организира от "Стандарт" и КРИБ и в него ще участват лично и шефът на най-голямата работодателска организация у нас Кирил Домусчиев и министърът на културата Вежди Рашидов. В дискусията ще се включат още зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Те ще чуят от кметовете проблемите, с които се сблъскват в региона и заедно ще начертаят план за икономически растеж. В дебата ще участват кметът на Хасково Добри Беливанов, колегата му от Димитровград Иво Димов, градоначалникът на Ивайловград Диана Овчарова, на Любимец Анастас Анастасов, на Минерални бани Мюмюн Искендер. Очаква се управникът на Свиленград Георги Манолов да представи визията на общината за развитие на хазартния бизнес.

Всички те ще дискутират развитието на големите проекти в община Хасково и региона. Така на масата ще бъде поставен проектът за превръщането на бившето летище край Узунджово с пистата и прилежащите халета и сгради в карго аеропорт. За развитието на тази територия местната администрация ще следва предварително начертания план с изграждане на индустриална зона в района, която да създаде много работни места. В града признават, че има запитвания и интерес от инвеститори към базата. Някогашното военно летище край хасковското село Узунджово може да се превърне в база за утилизация на старите самолети на една от най-големите авиокомпания в Европа по отношение на превозени пътници.
Преди няколко месеца пък стана ясно, че инвеститор от арабските страни проявява сериозен интерес към бившето летище край село Малево. Според запознати става въпрос за огромна инвестиция, която ще е за построяването на кравеферма за 5000 глави добитък и млекопреработвателно предприятие.

Китайци също стъпват в региона. Стоки 1001 на брой от Поднебесната империя влизат в Хасково през септември. Те ще бъдат заредени от голяма верига магазини, собственост на семейство китайци, които живеят и развиват търговия у нас от 16 години насам. Веригата е стъпила със свои обекти в 10 града на страната, като има магазини във Велико Търново, Пазарджик, а от малко повече от година и в Димитровград.

В Хасково стоките ще бъдат подредени в минимол, в какъвто се превръща популярният от близкото минало магазин "Аско Деница".

Ремонтните работи по преобразяването на огромното хале в магазин вече вървят. Изборът за развитие на търговската дейност в Хасково не е случаен, тъй като е областен център, освен това е в много голяма близост и до две граници, обясниха от фирмата инвеститор.

Хасковски бизнесмен води фирми от трети страни

Единственият изцяло частен проект от 6-те одобрени в България за финансиране по Плана "Юнкер" ще е край Хасково. Инвеститорът е фирма, собственост на местния бизнесмен Димитър Димитров. През последните години той е работил в София.
Планът за инвестиции за Европа, станал популярен като "Юнкер" по името на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, заработи в края на 2014 година и на практика представлява мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг.

До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

От одобрените български проекти три са държавни, два, които получават финансиране, са със смесено участие, а единственият частен е на фирма "Димтеос". Нейният проект получава финансиране от близо 20 млн. евро за изграждане на "Международна зона за бързо икономическо развитие". Тя ще се простира върху 83 декара в Северната индустриална зона. Земята, върху която ще бъде реализиран проектът, е собственост на инвеститора.

Според плана реализацията на проекта трябва да започне през 2017 година. Центърът ще служи като своеобразен "копринен път" от Азия към Европа, и обратно, и ще бъде вход към пазарите на три континента. Инвеститорската фирма е избрала точно това място за реализацията на проекта не само заради сантимента на собственика, че ще е в родния му край, но и след сериозен анализ, като решаваща роля е изиграл факта, че Хасковски регион е намира в триъгълника на България - Гърция - Турция като местоположение. Целта е той да се превърна в обслужващ формиращите се интензивни транспортни потоци от Азия, Русия, ОНД и балканските страни към Европа, Близкия изток, Северна Африка и обратно към Русия, ОНД и Азия.
На огромната площ ще бъдат позиционирани четири отделни зони - производствена, търговско изложение, терминал и комуникационен център.

Хасково ще има военноисторически музей

39 блока готови за саниране, общината с идея да закупи електробуси

Край паметника на 10 Родопски полк ще бъде изграден градски парк, казва Добри Беливанов

Кметът на община Хасково Добри Беливанов e роден на 13 август 1946 г. Завършил е инженерна специалност в МЕИ-Варна и икономическа - в УНСС. Цял живот е работил в родния си град. Бил е заместник-кмет на града в периодите 1991-1995 г. и 1999-2001 г., от 2001 до 2007 г. е главен секретар на Областна администрация Хасково, а от септември 2014 г. до октомври 2015 г. бе областен управител. На 6 ноември 2015 година бе избран за кмет на града. Владее руски език. Майстор е на спорта по шахмат.

- Г-н Беливанов, наскоро Хасково получи апетитни бивши военни имоти. Как ще ги оползотвори?

- Искаме да се реализира идеята за индустриална зона на бившето летище Узунджово. Имотът, който получихме, е обезпечен с инженерна инфраструктура. Бившето военно летище е около 2000 дка земя, която ще се ползва за изграждането на терминали и безмитни зони. Има интерес и за карго летище. Става въпрос за интерес, както от наши фирми, така и от чуждестранни. Конкретни предложения няма, тъй като съвсем отскоро общината е собственик на имота. До летището има още около 900 дка, които са определени за индустриална зона. Ще направим кадастрален план, ще разпределим парцели и когато се появи инвеститор с определени намерения, ние съгласно наредбата за стимулиране на инвестициите, ще можем да го продадем на префенциални и пазарни цени. Наредбата е действаща. Целта на всичко това е да се разкрият нови работни места. Липсата им е сериозен проблем в общината.

Другият имот е в центъра на града. Възложил съм разработването на идеен проект за градски парк на ул. "Булаир", където е терена. Идеята е да се облагороди пространството около паметника на 10 Родопски полк. Там има сграда, която е сравнително запазена и след реконструкция може да се превърне във военно исторически музей. Тука беше дивизията, имаме много история, трябва да я съхраним. Запознах с идеята проф. Божидар Димитров и той я хареса.

- Днес в Хасково идват министри на икономически форум, ще бъде ли поставен въпросът за път до Александровската гробница, която се оказа "затворена" от магистрала "Марица"?

- Този въпрос ще се коментира. Ще го поставя директно пред министър Лиляна Павлова. Предполагам, че проблемът има техническо решение. Магистралата се вижда, трябва да се направи проект и да се реализира. Ще настояваме за това.
По подобен начин бе решем проблемът с манастира "Св. Атанасий", за който бе направена отбивка от магистралата. Това е най-стария манастир в Европа. След като бе направено необходимото вече не е трудно да се стигне до него, има насочващи табели.

Надявам се да се реши проблемът за Александровската гробница.

- Сред приоритетите, които обявихте преди година, бе обновяването на жилищните сгради. Кога ще има саниран блок в Хасково?

- Санирането е сред приоритетите ни. Вече имаме 215 жилищни сгради, които очакват това. Като бройка сме на първите места в страната. Процедурите са дълги и няма как да се заобиколят. Имаме 39 сгради, които са напълно готови като процедури. Вече са подписани договори с изпълнителите. Предстои скоро да започнат да работят фирмите.
Газифизирането на обществени сгради и домовете ще реши екологичния проблем в града. С екипа ми търсим варианти за подмяна на градския транспорт с електробуси. Идеята е това да стане по програма, която да осигури външно финансиране. Имаме общински транспортна фирма. Транспортът се стане по-чист, по евтин за хората.

До скоро общината плащаше огромна сума за поддържане на уличното осветление на частна фирма. Сега това се прави от общинска и разходите се намалиха чувствително. Осветителните тела се подменят с LED. Правим всичко възможно градът да стане по-добро място за живеене.

- А селата в общината?

- В бюджета бяха заделени около 200 000 лв. за селата и вече около 160 000 са изразходвани. Всички населени места получават, няма деление, там също живеят данъкоплатци и жители на общината.

Предстои да бъде довършена водоснабдителната мрежа на с. Маслиново, което е само на 20 км от града, а няма вада. До дни започва асфалтирането на пътя Криво поле - Елена, който е много лошо състояние. Постепенно ще се обнови и инфраструктурата в селата, хората заслужават.

- За какво най-често хасковлии търсят кмета?

- Определил съм всеки петък от 14 до 17 часа за приемен ден, но е факт, че когато не съм зает приемам граждани извън тези часове. Често ме спират по улиците, така че и там имам приемни, както се шегуват колегите.

Проблемите на хората трябва да се чуват от управляващите. Те идват с най-различни - жилищни, работа, благоустрояване на даден район. Това много ми помага да знам къде какъв проблем има. Освен това всеки на ден на електронна си поща получавам сигнали, много сигнали - по 10-15. Сутрин ги преглеждам и ги разпределям по отделите да се работят.

Хасково е отворен за инвеститорите

Нови предприятия ще разкрият добре платени работни места в общината

Най-голямото ни предизвикателство е летище Узунджово, искаме да стане карго аеропорт, казва Делян Добрев

- Г-н Добрев, вестник "Стандарт" и КРИБ организират днес дискусия "ДА! На българските региони - Хасково", чиято основна цел е да открие възможностите за развитие именно на област Хасково. Като народен представител от Хасково, председател на парламентарната енергийна комисия и бивш икономически министър разкажете ни кои са най-големите предизвикателства пред икономическото развитие на Хасково.

- Най-голямото предизвикателство е привличането на повече инвестиции в региона - нови предприятия, които да разкрият добре платени работни места. Това е основния проблем за града ни през последните 16 години - той се обезлюдява, защото хората са принудени да търсят своето препитание другаде. Доскоро основната пречка беше общинската администрация. В последната почти година общината е отворена към инвеститорите, подкрепя се всяка инициатива в региона и резултатите са много близо. Прие се наредба по Закона за насърчаване на инвестициите, с която да предоставим редица облекчения на инвеститори, които отворят предприятия в областта. Освен Язаки със своите 3000 нови работни места имаме още 2 конкретни предприятия в автомобилната индустрия при които преговорите са в напреднала фаза. Благодарение на правителството на Бойко Борисов и лично на премиера стартирахме и приключихме процедура за безвъзмездно прехвърляне на четири имота от Министерство на отбраната към община Хасково. Пазарната оценка на дарените ни имоти вероятно надхвърля 50 млн. лв. Тези имоти са най-необходимите към момента. Два от тях се намират в града (над ДНА) и се планира през следващата година да изградим там парк. Ще направим конкурс за идеен проект - надяваме се този парк да е уникален - с редки дървесни видове, малък кът тип ботаническа градина, детски площадки и др. Останалите два имота са летище Узунджово и индустриален терен от близо 1000 декара до летището, където се надяваме да се построят предприятия. Както вече казах сме в напреднали разговори с 2 компании, които ако се реализират ще разкрият нови стотици работни места.

- От кои сектори са компаниите, които проявяват интерес да развиват дейността си в региона?

- Конкретните 2 компании, с които сме в преговори, произвеждат части за автомобили. Едната от тях е международна компания, която има вече присъствие в България и желае да разшири своята дейност. Тя произвежда компоненти за множество марки автомобили.

- Летище Узунджово в областта е една от най-интересните възможности за развитие. Какви стъпки предприемат правителството и местната власт за привличането на инвестиции там? Има ли вече заявен инвеститорски интерес?

- Летище Узунджово несъмнено представлява най-голямото предизвикателство и е най-трудният проект за привличане на инвестиции. Ще съхраним инфраструктурата на летището и ще запазим неговото предназначение. Бъдещето е в летищната инфраструктура. Наивно е да се смята, че Хасково може да бъде гражданско летище - поне не на този етап, но се опитваме да го превърнем в карго летище. В Европейския съюз има много такива карго летища. Летището е най-голямото предизвикателство, защото става въпрос за много голяма инвестиция. Такива решения операторите на карго летища вземат много бавно и след дълъг процес на проучване и анализи. Възможно е да не успеем в този мандат, но правим всичко възможно както да го промотираме на всякакви възможни форуми, така и да говорим с компании, които по принцип са проявявали интерес към концесиониране на летища в България. Имаме подкрепата и на министъра на транспорта и директора на Агенцията за инвестиции.

- Знаем, че за привличането на инвестиции са необходими и условия. Какво е състоянието на пътната инфраструктура в област Хасково?

- На индустриалния терен до летище Узунджово имаме цялата необходима инфраструктура - път, електрозахранване, водопровод, жп линия и газ. Отговаряме на всички условия, необходими на инвеститорите. По общо за инфраструктурата в региона - ние сме изключително облагодетелствани от пускането на автомагистрала "Марица". Това е автомагистрала, за която регионът мечтае от десетилетия. Тя е факт от миналата година и резултатите не закъсняха. Заводът на Язаки се строи. Скоро ще има и други. Тези инвестиции ще вдъхнат живот в града ни.

- Вече посочихте, че през последната една година общината протегна ръка към инвеститорите с цел развитие на региона и подобряване на живота на хората. Какво още направи общината в името на гражданите си?

- В последната една година в общината се свърши огромна по обем работа. Тя не е съвсем видима за хората, понеже текат тромави процедури по обществени поръчки. В следващите няколко месеца обаче ще станат видими публичните инвестициите в размер на над 100 млн. лева, които общината привлече за по-малко от една година. Най-мащабна за сега ще е инвестицията по Националната програма за енергийна ефективност. В момента сме пред сключване на договори по ЗОП за санирането на над 70 сгради на стойност близо 70 млн. лева. За догодина имаме подадени за финансиране допълнителни над 100 сгради. По тази програма община Хасково се нарежда на едно от челните места в страната. По подадени заявления през 2016 г. сме на първо място от всички 265 общини - изпреварваме дори София. Дано правителството отпусне втория милиард по програмата за санирането. С новите проекти почти няма да има блок в града, който да не е саниран. Планираме със собствени средства на общината да изградим най-малко 10 съвременни детски площадки в междублоковите пространства в града. Асфалтирахме квартал Болярово и редица улици в града благодарение отново на правителството. Миналата година с решение на МС бяха отпуснати от държавния бюджет целево 2 млн. лева за община Хасково, надяваме се тази година да ни отпуснат още 3 млн. Една от първите общини в страната сме и по програмата Региони в растеж. В момента върви процедурата по ЗОП и до края на годината ще започнем мащабни ремонти в редица училища и детски градини, което както привличането на инвестиции беше друг предизборен ангажимент. Средствата за община Хасково по тази програма са близо 30 млн лв. Преговорихме кредита, който наследихме от предишното управление, и намалихме повече от три пъти лихвата по него. От лихва 5%, която заварихме, рефинансирахме кредита на малко над 1%. Така общината спестява повече от 300 хиляди лева на година. Прекратихме и някои неефективни договори, като например договора за поддръжка на уличното осветление. Там общината харчеше други 300 хиляди лева на година. Не на последно място, общината е отворена както за бизнеса, така и за гражданите. Пред кабинета на кмета г-н Беливанов има постоянно хора - не е върнал никои.

- Г-н Добрев, вие сте председател на комисията по енергетика към Народното събрание. В последните няколко дни усилено се говори за газовия хъб "Балкан". Какво значение има той за страната ни?

- Най-голямо значение за страната ни в идеята за газовия хъб "Балкан" имат броя на източниците на газ. Колкото повече източници на газ имаме, толкова по-добра ще е цената за българските потребители. В този смисъл усилията на правителството за намирането на повече източници на газ са в правилната посока. Най-важното в сферата на газа обаче ще бъдат резултатите от проучването на дълбоко Черно море. Проучвателният сондаж в блок "Хан Аспарух" приключи, в момента се анализират данните и се надяваме те да бъдат положителни и да начертаят едно по-добро бъдеще за страната ни. Надяваме се в рамките на няколко месеца да имаме повече информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай