Посланик хареса Пиринско за планинско животновъдство

Посланик хареса Пиринско за планинско животновъдство | StandartNews.com

Благоевград. За българо-френско сътрудничество в сферата на животновъдството се договориха в петък областният управител на Благоевград Димитър Димитров и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът бе на посещение в областния център. Той смята, че Пиринският край има всички необходими условия за развитие на планинско животновъдство, които отговарят на изискванията на подписаното преди време споразумение от френския министър на земеделието и българския му колега.

„Ние искаме да работим заедно и с Вас, и в областта по тази идея, защото има много смисъл в нея", увери посланикът на Франция у нас. В Пиринския край вече имат опит с такъв вид животновъдство, в Кресненския край се отглеждат селектирани френски овце. Регионът разполага с достатъчно свободни пасища, които могат да се ползват за целите на животновъдството. Природните дадености позволяват да се отглежда висококачествена екологична продукция, която се търси от пазарите не само у нас и във Франция, но и в другите страни от Европейския съюз.

„Това от своя страна ще осигури допълнителна заетост и добри доходи на животновъдите", каза областният управител Димитър Димитров.

Като първа стъпка в тази посока той пое ангажимент в близко бъдеще да организира и среща по въпроса с животновъдите от региона. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан сподели очарованието си от прогреса в Пиринския край, най-вече в областта на планинския туризъм, от 90-те години досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай