Плащат тройна цена за откраднатия ток

Плащат тройна цена за откраднатия ток | StandartNews.com

КЕВР увеличава значително санкцията при кражба на ток, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. В момента при установяване на кражба нарушителите плащат тока по цените, по които ЕРП-та купуват тока за технологични загуби - цената на АЕЦ "Козлодуй", или около 30 лв. за мегаватчас.

Към тази сума се добавят още почти 37 лв. за мегаватчас - таксата "Задължения към обществото". Идеята на регулатора е кражбите на ток да се компенсират по цена за недостиг - 202 лв. за мегаватчас. Подобно искане отправиха и самите ЕРП-та, тъй като кражбата на ток реално нарушава баланса и те заплащат допълнително в пиковите часове за недостига на електроенергията.

Иванов посочи, че ще бъде удължен срокът, за който крадците на ток трябва да плащат преди датата, на която съдът постанови, че има злоупотреба. В момента това е три месеца назад, а в Германия например е шест месеца. В някои европейски държави срокът дори е година назад, посочи ръководителят на енергийния регулатор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай