Плащаме осигуровки 5 пъти над минималните

Плащаме осигуровки 5 пъти над минималните | StandartNews.com

Позиция на Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак"

- Как ще се отрази на "Булгартабак" едно увеличение на осигурителните праговe за сектор "Тютюн"?
- Абсолютно няма отношение за нас една корекция на осигурителните прагове, защото Булгартабак Холдинг и нашите дъщерни дружества заплащат осигуровките върху реалните заплати, които са близо пет пъти по-високи от минималните осигурителни прагове. Независимо дали ще има увеличение от 5, 7, 10 или 15 процента специално за нашата компания това няма абсолютно никакво отношение. Ние плащаме социални осигуровки върху многократно по-висока основа. Така че за мен е непонятно как бяхме забъркани в този казус. Видяхме случай на типична политическа интрига, където без да имаме никакво отношение към темата, без абсолютно никой от социалното министерство да се е допитал до нас се използва за вкарването ни в политически интриги.
- Реално върху кой ще се отрази едно повишаване на осигуровките?
- Може би върху производители, които плащат осигуровки върху минималните осигурителни прагове.
- А защо "Булгартабак" беше вкаран в темата с осигурителните прагове?
- "Булгартабак" беше въвлечен в тази политическа интрига от псевдо политици като г-н Радан Кънев. Отново политици се упражняват на гърба на българската индустрия. Без да са проверени фактите, без да са правени каквито и да е допитвания до нас, някой излиза и започва да говори срещу компанията. Естествено тази тема беше подета веднага и от медиите от кръга Капитал, които за пореден път доказаха, че за тях фактите нямат значение и по-скоро преследват тесни корпоративни интереси. В техния си стил, който сме забелязали през последните години и е да се фаворизират основно чуждите компании в България. Крайно време е да се спрат тези политически интриги и експерименти на гърба на българския бизнес. Защото ние сме един от най-големите данъкоплатци в България, всяка година внасяме близо 800 млн. лв. данъци. Ние сме и един от най-големите работодатели. В момента в Булгартабак и компаниите около него работят 5200 души.
- Как върви изкупната кампания на тютюна?
- Кампанията стартира както всяка година в средата на септември, продължава в октомври. Първите количества тютюни вече са в складовете ни.
- Кога се очаква да завърши изкупната кампания?
- Не мога да кажа на този етап кога ще завърши, защото това е един процес, който продължава 5-6 месеца. Зависи от атмосферните условия и други фактори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай