Парите или украинския внос? Какво избра Полша

Фермерите са недоволни

Парите или украинския внос? Какво избра Полша | StandartNews.com

Полша, която бе първата страна, забранила вноса на стоки от Украйна, промени решението си.

Варшава допусна транзита на украински храни през своя територия след близо седмица прекъсване. 

Продажбата на зърно, захар, месо, плодове и зеленчуци от Украйна остава под забрана в самата Полша с мотива, че се подбиват цените и се съсипва бизнесът на местните фермери. Сходни решения през седмицата взеха Унгария, Словакия и България.

Камионите с украински храни са ескортирани от митнически служители, но полските фермери остават недоволни, защото и зад граница евтините украински храни представляват непосилна конкуренция, пише Лупа.бг.

Правителството одобри днес помощ за земеделския сектор в размер на 10 милиарда злоти (около 2 милиарда и 380 милиона долара).

Премиерът Матеуш Моравецки упрекна Европейската комисия, че 100-те милиона евро, предложени в сряда на Полша, България и другите три засегнати държави, са закъсняла "капка в морето".

В Унгария производителите на фураж се възпротивиха открито на решението на кабинета "Орбан" да спре украинския внос. А в Румъния аграрният министър Петре Дая обяви, че няма да налага едностранна забрана върху вноса на зърно от Украйна и ще изчака мерките на Европейската комисия в подкрепа на фермерите от Централна и Източна Европа.

Румънското пристанище Констанца е от ключово значение за украинския експорт след частичната блокада на украинското черноморско крайбрежие от руския флот.

Снощи руският външен министър Сергей Лавров изтъкна, че "практически нищо" не е направено за изпълнение на условията на Москва за това Одеса и близките пристанища да останат отворени след 18 май.

Украйна полага усилия да осигури алтернативен маршрут за експорта си, като увеличи трафика през дунавските си пристанища, като удълбочава един от каналите на делтата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай