Падна налягането на газа от Русия

Падна налягането на газа от Русия | StandartNews.com

Има спад на налягането в тръбата, по която България получава природен газ от Русия през Украйна. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева, която откри Петата международна енергийна конференция на Българския енергиен и минен форум. Въпреки спада на налягането от 38 на 34 бара България може да изпълнява всички свои ангажименти за доставка и транзитен пренос на природен газ, уточни Захариева. Въпросът е налягането да не пада под 28 бара, коментира тя и допълни, че към България не са били отправяни предупреждения, че ще бъдат намалени доставките на газ. Ние следим непрекъснато налягането в газопровода и сме подготвени за кризисна ситуация, обясни още Захариева.

За съжаление връзката с румънската газопреносна система все още не е готова, макар срокът да беше това лято, коментира Захариева и добави, че и тази зима интерконекторът няма да може да бъде ползван.

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача, тъй като енергетиката е кръвоносната система на българската икономика и е критично важна за останалите отрасли на България, заяви Захариева. Основните приоритети за енергийната сигурност на страната са доброто управление в сектора и диверсификацията на доставките, посочи вицепремиерът Екатерина Захариева. Енергийната ефективност също е изключително важна тема и моя професионална страст, коментира вицепремиерът. Трудно тръгва програмата за саниране на жилищата, но за следващия програмен период са предвидени 300 млн. лв. само за този сектор, посочи Захариева. Според европейската директива при енергийна криза може да се направи изключение за работата на ТЕЦ "Варна", заяви още Екатерина Захариева. Препоръката към България след проведените преди месец стрес тестове беше, че страната ни трябва да ускори работата по интерконекторните газови връзки, както и в случай на нужда да разреши на ТЕЦ "Варна" да продължи да работи, обясни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай