Падат преференциите за "зеления" ток

Падат преференциите за "зеления" ток | StandartNews.com

Всяка страна сама ще избира между екология, конкурентоспособност и цени на енергията

Преференциите за производителите на "зелена" електроенергия трябва да паднат след 2020 г. Това коментира за "Стандарт" Слав Славов, регионален мениджър в Световния енергиен съвет (WEC), Лондон. Падането на преференциите трябва се заложи в новия Рамков пакет "Енергетика и климат 2030", по който Славов и други експерти от WEC работили. Пакетът беше представен от ЕК в края на януари, но още се обсъжда. На 5 юни становище по него даде Европейският икономически и социален комитет. Той одобри предложението за намаляване на емисиите парникови газове с 40% до 2030 г. и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 27%, но препоръча всяка страна да определи свои национални цели.

Прилагането на новия Рамков пакет ще започне след 2020 г., обяснява Слав Славов. Дотогава трябва да бъдат постигнати сегашните цели на ЕС за климата и енергетиката, станали известни като "20/20/20", припомни той. Това означава да бъдат съкратени емисиите с 20% спрямо нивата от 1990 г., да се увеличи делът на ВЕИ до 20% (за България - до 16%) и да се намали консумацията на електроенергия с 20%.

След дълги консултации с енергийния бизнес във всички страни членки на ЕС WEC предложи да се постигне само един показател до 2030 г. - "50", разказва Славов. Това означава да бъдат намалени емисиите газове с 50%, което по-рано се предвиждаше да стане до 2050 г., каза той. За сметка на това обаче на всяка страна трябва да се предостави възможността сама да решава как ще постигне този показател, допълни Славов. Целите "20/20/20" бяха въведени принудително за целия ЕС, но се оказва, че те си противоречат една на друга, обясни Славов. Целта за увеличаване на дела "зелена" енергия до 20% е да се намали количеството емисии. Но освен с изграждането на фотоволтаични, ветрогенераторни и други ВЕИ това намаляване може да се постигне и по друг начин, например с увеличаване дела на атомната енергия, изграждане на ВЕЦ, повишаване на енергийната ефективност и пр., казва Славов. Защо трябва да се строят само нови "зелени" централи, които оскъпяват енергията, пита той. Освен това вече съществува технология за улавяне на въглеродния двуокис директно от комините на ТЕЦ, за втвърдяването му и складирането му, с което може да се постигне най-голямото намаляване на парниковите газове.

Проблемът е, че липсва политическа подкрепа за внедряването на тази технология, защото в ЕС командват еколозите, коментира Слав Славов. Затова Световният енергиен съвет предлага на ЕК да въведе пълен неутралитет по отношение на избора на технологии, с които всяка страна да намали емисиите си до 2030 г., казва Славов.

Конкретно за България един от начините за постигане на целта е намаляването на разходите на енергия за отопление на панелните сгради, които са по-големи от тези за промишлеността.

Ние във WEC в продължение на 2 години изготвяхме оценка на ефективността на енергийната политика на отделните държави, която приехме на Световния енергиен конгрес в Даего, Южна Корея. Въз основа на тази оценка стигнахме до извода, че всяка държава трябва да реши сама т.нар. Енергийна трилема. Визуално това е графика с формата на триъгълник. На единия ъгъл е конкурентоспособността на пазара, на другия - екологията, а на третия - способността на хората да плащат разходите си за енергията. Ако една страна си поставя високи екостандарти, един от начините е да развива "зелената" енергия, казва Славов. Тя обаче е скъпа и нарушава конкурентоспособността на индустрията, както и социалното равновесие. Така че решаването на енергийната трилема ще бъде задача пред всяко правителство не само в Европа, а изобщо на земята. И всеки кабинет трябва да запази крехкия баланс в енергийната трилема, защото иначе ще падне, коментира енергийният експерт Слав Славов.

Край на субсидиите за енергетиката

Да бъдат спрени енергийните субсидии в Европа. Това е основната тема, която ще бъде обсъждана на конференция, организирана от Световния енергиен съвет в Париж в близките дни. Не може да се говори за конкурентен пазар, а в същото време да се дават субсидии, тези две неща са несъвместими, категоричен е Слав Славов от WEC. А най-големите субсидии се дават именно за "зелената" енергия, обяснява той. Субсидиите се дават по два начина - директно на инвеститорите или с високи преференциални цени, обяснява Славов. Да вземем за пример Германия. Там най-високата субсидия за енергията от ВЕИ се плаща от хората чрез високата цена на тока. Затова разходите за ток за 3-членно семейство вече достигат 200 евро, твърди Славов. Вторият начин за субсидиране е директно от държавата, която плаща на инвеститорите в "зелени" централи. Новият министър на икономиката на Германия реши да отреже тази субсидии, но зелените от провинциите се надигнаха и той се отказа, въпреки че това са сериозни средства, които плаща цялото общество, обяснява Славов.

България предприе правилни стъпки за намаляване на преференциалните цени за "зелената" енергия, проблемът е, че го прави постфактум, с което ще отблъсне инвеститорите, казва Славов. Но и политиците, и цялото общество трябва да са наясно, че ако искаме "зелена" енергия, цената на тока ще е висока. Другият вариант е да се намалят темповете за изграждане на ВЕИ централи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай