Отново сами избираме кои данъци да платим първи

Отново сами избираме кои данъци да платим първи | StandartNews.com

София. Отново сами ще избираме кои задължения към държавата да платим приоритетно, решиха окончателно депутатите. Така те отмениха приетата от предходния парламент единна платежна сметка, при която се покриваха първо най-старите задължения. Конституционният съд я обяви за противоконституционна, тъй като не гарантира социалните права на хората.

 

Според досегашните правила имаше опасност при недостиг на средства длъжникът да остане примерно без здравни права, тъй като Националната агенция по приходите покрива първо стари неплатени данъци и осигуровки.

 

С приетото предложение за промяна в Данъчно осигурителния кодекс длъжникът заявява вида на задълженията, които иска да погаси - данъци, социални, здравни осигуровки или вноски за втора пенсия. Това важи докато не се наложи принудителното им събиране от НАП.

 

С постъпила сума се погасява задължението от съответния вид, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането, освен ако в закон не е предвидено друго. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно, решиха депутатите.

 

Освен това беше премахната възможността НАП да задържа преведените пари за осигуровки до 30 дни. Депутатите прецениха, че това е равносилно на „безлихвен заем" на гражданите и фирмите към държавата. С промените постъпилите при даначните пари за осигуровки ще бъдат превеждани на Националния осигурителен институт в рамките на работния ден.

 

Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай