Откриха газово находище на 200 км от България

Румънският гигант OMV Petrom увеличи с 40% инвестициите   

Откриха газово находище на 200 км от България | StandartNews.com

Румънският гигант OMV Petrom откри и разработва нови газови залежи в южната част на страната.

Компанията проби нов кладенец в близост до съществуващото си поле Маму, на дълбочина от 4400 м, където откри газ и кондензат. Новият кладенец вече е стартирал производство в края на октомври, извличайки над 190 000 куб. м газ на ден, съобщават от дружеството, цитирани от money.bg.

OMV Petrom, която е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа, е инвестирала 10 млн. eвро в пробиванетона новия кладенец и свързването му със съществуващата инфраструктура.

Полето Маму се намира в окръг Вълча, на около 200 км от българската граница. То е в експлоатация от 1980 г., като продължава да бъде едно от най-добрите производствени полета на OMV Petrom, добивайки около 4500 барела на ден. Ако се използва само за отопление, извлеченият от него газ може да затопли около 180 000 домакинства.

"По-голямата част от газовите полета в Румъния започнаха производство преди десетилетия, те са зрели и производството намалява. OMV Petrom продължава да инвестира в проучвателни дейности, за да смекчи този спад и да гарантира сигурността на енергийните доставки.

През първите 10 месеца на тази година увеличихме инвестициите с повече от 40% в сравнение със същия период на миналата година и пробихме 89 нови кладенци и отклонения. Това се добавя към онези 9 млрд. евро, които вече са инвестирани в Upstream в Румъния в периода 2005-2017 г.", каза Петер Зелингер, член на Изпълнителния съвет на OMV Petrom, отговарящ за Upstream.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай