От "Росатом" настояват за рестарт на АЕЦ "Белене"

Корпорацията може да оттегли иска срещу България, ако бъде рестартиран проектът за АЕЦ "Белене".

От "Росатом" настояват за рестарт на АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

София. Руската държавна корпорация "Росатом" може да оттегли иска си срещу Националната електрическа компания за 1,25 млрд. евро. Това ще бъде факт, ако проектът АЕЦ "Белене" бъде рестартиран, стана ясно от срещата на енергийния министър Драгомир Стойнев и руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски, която се проведе при закрити врати.

„Разговаряхме за енергийното сътрудничество, за развитието му и за въпросите, които стоят пред страните ни. Обсъждахме въпросите, свързани с реализацията на "Южен поток", и въпросите, свързани с "Белене", тоест това беше първата опознавателна среща с вашия министър", каза Яновски и обясни, че се е договорил със Стойнев заедно да дадат задачи на компаниите, които се занимават с реализацията на проектите. По този начин ще може да ускори диалога.

Строежът на българския участък на газопровода "Южен поток" може да започне до края на тази година. Това е другата новина, която бе съобщена от срещата на министър Стойнев с руската делегация. Очаква се енергийното министерство да се произнесе със становище по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай